В «Укрпошті» хочуть конкурувати з банками за пенсійні рахунки — Паращій

В «Укрпошті» хочуть конкурувати з банками за пенсійні рахунки — Паращій

ДП «Укрпошта» може отримати ліцензію на надання банківських послуг. На думку експертів, таким чином на підприємстві мають намір заощадити на співпраці з банками та надавати послуги з обслуговування рахунків самостійно.

 

У державному підприємстві «Укрпошта» заявили про намір стати акціонерним товариством та отримати банківську ліцензію. Як повідомив виконуючий обов'язки гендиректора «Укрпошти» Ігор Ткачук, компанія планує надавати повний спектр фінансових послуг, зокрема, працювати з пенсійними рахунками.


Якими є шанси «Укрпошти» стати банком, в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів керівник аналітичного департаменту компанії «Конкорд-капітал» Олександр Паращій.


Чи має сенс подібна ініціатива «Укрпошти»?


— Така ініціатива «Укрпошти» не нова, ми чули подібні заяви від керівників підприємства і в 2012, і в 2013 роках, але ідея не була реалізована, і це не дивно, адже до банків у нас особливі вимоги. Перш за все, «Укрпошта» збирається стати акціонерним товариством, і це є однією з перших вимог. І поки вона не реструктуризується, чи не перетвориться в публічну компанію, ні про яку банківську ліцензію й мови йти не може. Щодо перспектив, то, як я розумію, вони хочуть займатися комісійним бізнесом, тобто додати до обслуговування переказів та посилок ще й обслуговування певних грошових рахунків. Проблема в тому, що зараз вони зобов'язані працювати з банками, і, відповідно, платити за послуги банкам. Як я розумію, «Укрпошта» за допомогою банківської ліцензії сподівається зменшити свої витрати. Витрати на банківське обслуговування в минулому році у них становили приблизно 70 млн гривень, що не є малою сумою. Але банківська ліцензія — це не тільки додаткові доходи, а й додаткові зобов'язання, оскільки банки повинні дотримуватися дуже жорстких нормативів.


Якщо «Укрпошта» отримає ліцензію, чи зможе вона конкурувати з «Ощадбанком» і «ПриватБанком» за пенсійні рахунки?


— Теоретично, вони можуть стати конкурентами не тільки цих банків, але і будь-якого іншого великого банку. Щодо світового досвіду, то я не можу згадати, де б таке було. В принципі, поштові компанії, кур'єрські компанії, як правило, відокремлені від фінансового ринку.

 
 
 

Стрічка новин