Канівські ліквідатори пригадали, як у радіоактивному Чорнобилі замітали стежинки для Горбачова

Канівські ліквідатори пригадали, як у радіоактивному Чорнобилі замітали стежинки для Горбачова

Зустріч жителів Канева з міською владою стала приводом для канівських ліквідаторів, щоб напередодні Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС (відзначається 14 грудня) розповісти про своє, наболіле.

Канівець Микола Руденченко розповів, що в Чорнобилі на ліквідації аварії він був двічі. Особливо йому запам’ятався липень 1986 року.До станції мав приїхати тодішній президент Радянського Союзу Михайло Горбачов. Люди мели дороги для високого гостя від Києва до Чорнобиля, працювали голіруч, без будь-якого захисту, а президент не приїхав. Пан Микола пригадав, як у захисних костюмах приїжджали високі чиновники, а поряд діти гралися у піску в шортах. Їхнім батькам ніхто не пояснив, наскільки небезпечний невидимий монстр – радіація. Геноцидом ліквідаторів назвав пан Руденченко невиконання законів щодо виплати чорнобильцям гідної пенсії, щоб вистачило на лікування і прожиття.

46 днів у складі батальйону особливого призначення був у чорнобильському пеклі Валерій Бурей. А ось чорнобильські кошти через суд йому ледве вдалося вирвати. Та й ті припинили виплачувати. Загальний трудовий стаж Анатолія Компанця – 50 років. З них найпам’ятніші і найтрагічніші – у Чорнобилі....

Наразі ліквідаторів та й усіх чорнобильців хвилює питання виконання законів щодо чорнобильських виплат. Вони звернулися до міської влади з проханням підтримати громаду у її справедливих вимогах. Міський голова Віктор Ніколенко вкотре заявив, що він "з чорнобильцями".

Підготував: Лариса ЗЕЛЕНЕНКО

Джерело:   http://pres-centr.ck.ua
1646
09.04.2014
 
 
 

Стрічка новин