Прощена неділя: що треба обов'язково зробити в цей день

Прощена неділя: що треба обов'язково зробити в цей день

Остання неділя Масляної в 2019 році припадає на 10 березня. Називається вона "Прощена неділя".

 

У цей день прийнято просити вибачення у рідних і близьких, друзів і знайомих. Налагодити з колегами, сусідами та іншими людьми, пише unian.

 

Попереду найсуворіший Великодній піст. Триває 40 днів. Віряни відмовляються від їжі тваринного походження та молочних продуктів.

 

Втім, у Прощену неділю не достатньо зателефонувати або написати : "Пробач мене!".

 

Щоб отримати прощення, треба знати, що робити в цей день.

 

В цей день бажано піти в храм на службу всією сім'єю. В православних храмах читається Нагірна проповідь. Священик просить вибачення у прихожан, а ті, в свою чергу, один у одного.

 

У цей день добре сповідатися, якщо ви відчуваєте таку потребу. У церквах у Прощену неділю проводяться читання Євангелія про Великий пост, прощення гріхів та очищення душі і тіла.

 

Варто щиро каятися у всіх гріхах. Сказати щиросердно "Пробач мене", а у відповідь почути: "Бог простить – і я прощаю!"

 

При чому першими повинні зробити цей крок дорослі: батьки попросити вибачення у дітей, учитель - учнів, начальник - у підлеглих.

 

Ні в якому разі не можна відмовляти в прощенні людині. Це було великим гріхом. Прощати також треба від щирого серця, без умов і обмежень.

 

Крім того, треба обов'язково приїхати в гості до батьків, щоб попросити прощення і у них.

 

Треба обов'язково накрити святковий стіл, приготувавши млинці. Вважається, що їсти млинці в цей день треба як мінімум 7 разів – за кількістю днів Масляного тижня.

 

Молоко, сир, сметана, вершки і риба, ікра на столі повинні бути в достатку. Це вірна ознака того, що весь рік буде багатим і успішним для цього будинку.

 

Якщо після святкування на столі недоїденими залишилися млинці, то чекати в сім'ї поповнення.

 

Після вечері зі столу не прибирають, а накривають його білою скатертиною, потім овчиною, щоб в домі був достаток. Залишками їжі обов'язково пригощають тварин і птахів.

 

У наших предків також існувала й інша традиція: в останній день Масляної йти на клaдoвище з млинцями, щоб просити вибачення у пoмepлих родичів.

 

В цей день не можна лихословити, займатися важкою фізичною працею і земельними роботами.

 

Масниця в Україні відзначається як свято Колодій. Одне є запозиченим і нав'язаним у радянські часи, а інше - невід'ємним українським святом.

 
 
 

Стрічка новин