З трьох напрямків. Наскільки реальна загроза наступу з боку РФ

З трьох напрямків. Наскільки реальна загроза наступу з боку РФ

Росія готує військовий наступ напередодні виборів в Україні. Загроза нападу існує з трьох напрямків, заявив очільник Збройних сил України Віктор Муженко на зустрічі з представниками військово-дипломатичного корпусу.

 

За його словами, Російська Федерація завершує формування на кордонах ударних з'єднань, що складуть основу сил вторгнення. Крім того, у Збройних силах України не виключають можливість диверсій та саботажу на передовій та навіть у глибокому тилу.

 

Кремль використовує період передвиборної турбулентності в Україні


"У сучасних геополітичних реаліях ми прогнозуємо військові загрози по трьом з чотирьох географічних напрямків – півночі, сходу та півдня. Російська сторона завершує формування на кордонах України ударних з’єднань, які разом з силами спецпризначення, за задумом кремлівських стратегів, складуть основу сил вторгнення. Висока мобільність, адаптивність та автономність наших військ у поєднанні з фактором рівної землі є нашою стратегічною перевагою перед військами окупантів", – зауважив Муженко.

 

Муженко також додав, що Кремль використовує період так званої передвиборної турбулентності в Україні і готує комплекс спецоперацій для підриву оборонного потенціалу України. Зокрема, українські військові фіксують значну активізацію противника в інформаційному просторі і намагання вплинути на особовий склад.

 

Водночас українські силовики вживають необхідних заходів для того, щоб недопустити російські сценарії. Муженко наголосив, що розраховує на професійність спецслужб, Національної поліції, а також на патріотизм та пильність громадян.

 

Сил РФ достатньо


Тих військових сил, які зараз задіяла Росія достатньо для повномасштабного наступу, зауважив у інтерв'ю Радіо НВ колишній заступник начальника Генштабу Ігор Романенко.


Два ворожих армійських корпуси перебувають на території окупованого Донбасу


Він пояснив, у 2017 році в Російській Федерації відбувалися навчання із залученням 240 тисяч військових, цього вже було достатньо для повномашстабного вторгнення. Торік ситуація погіршилась, адже, крім відпрацювання удару на сході та півдні України, російські бійці почали готуватися до наступу з півночі. Романенко також зазначив, що два ворожих армійських корпуси перебувають на території окупованого Донбасу.

 

"Вони відпрацювали питання нанесення удару Україні з півночі під виглядом спільного формування в тилу Білорусі та України. Вони завели туди війська не тільки протиповітряної оборони, а все, що їм необхідно, створили склади. Тому з півночі удар може просто ці війська забезпечать коридор для проходження, якщо раптом "смикання" буде з боку Збройних сил Білорусі. Або ж укомплектують зі складів і підуть в північному напрямку. Воно чим небезпечно, – воно найближче до столиці", – наголосив Романенко.

 

Вплинути на вибори


Не можна виключати, що Росія намагатиметься дестабілізувати ситуацію напередодні другого туру президентських виборів, щоб вплинути на перебіг перегонів, зауважив у коментарі Радіо НВ голова української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, народний депутат від фракції БПП Володимир Ар'єв.


Інформація вже надана західним партнерам


Він додав, що українські військові мають бути готовими до удару, і вони мають достатньо потужностей для цього. Ар'єв також зазначив, що, за його даними, міжнародні партнери поінформовані про дислокацію військ-країни агресора на кордоні з Україною. Однак західні країни досі мають ілюзію, що атакам Кремля можна запобігти за допомогою санкцій.

 

"Наскільки мені відомо, ця інформація вже надана нашим західним партнерам, вони володіють ситуацією у повному обсязі. І у мене є так само достатньо багато інформації, яка свідчить про абсолютно реальну загрозу. Не відомо, правда, коли вона буде реалізована. Але, я думаю, що український Генштаб володіє повністю інформацією і ділиться нею з нашими західними партнерами щодо всіх можливих варіантів розвитку сценарію", – зауважив Ар'єв.

 

Слід очікувати постійно


Посилення російської агресії слід очікувати постійно і напередодні виборів також. Таку думку в інтерв'ю Радіо НВ висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. Він зауважив, що заяви про загрозу з боку Москви можуть бути вигідні українським політикам. Проте, не тільки президенту Петру Порошенку як головнокомандувачу, а й проросійським силам, які обіцяють виборцям мир.

 

Заяви про загрозу з боку РФ можуть бути вигідні кандидатам у президенти


"Такі заяви, які стосуються питання війни, вони вигідні не одному кандидатові, і не Петру Порошенку тільки як головнокомандувачу, а також тим кандидатам, які постійно розповідають про мир або фактичну капітуляцію. Вони також можуть з іншого боку говорити про ці заяви: ми можемо вам дати мир, ми можемо домовитися з Володимиром Путіним", – зазначив Бала.

 

Старший аналітик з питань Євразії американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor Юджин Чаусовський в інтерв'ю Радіо Свобода зазначив, що ​Росія навряд чи наважиться пробивати сухопутний коридор до Криму. Сценарій наземного коридору до окупованого півострова або Придністров'я він назвав вкрай малоймовірним на цей момент. І пояснив, якби Росія збиралася здійснити настільки серйозний військовий крок, то, швидше за все, це вже сталося б на самому початку конфлікту.

 

На думку експерта, оскільки за останні два роки відбулась певна деескалація, це робить ще більш малоймовірними такі дії. Водночас Чаусовський зауважив, повністю виключати такий розвиток подій не можна. За його словами, можуть виникнути зовнішні чинники, що здатні вплинути на це рішення.

 
 
 

Стрічка новин