На базі Черкаського облонкодиспансеру створять революційне відділення з трансплантології

На базі Черкаського облонкодиспансеру створять революційне відділення з трансплантології

Особливу увагу медичній сфері Черкаської області планує приділити обласна влада цього року. Про це на прес-конференції повідомив голова Черкаської ОДА Олександр Вельбівець.

 

Так, у планах створення на базі Черкаського обласного онкодиспансеру відділення з трансплантології, закупівля комп’ютерного томографа для Черкаського обласного онкодиспансеру, ангіографа у Черкаську обласну лікарню, заміна рентгенівської трубки у старого ангіографа у Кардіоцентрі, та створення філіалу Черкаського обласного кардіоцентру на базі Уманської лікарні, завершення зовнішніх ремонтних робіт Черкаської обласної дитячої лікарні.

 

“Найбільш амбітний проект у системі медицини – це нова програма з трансплантології. Наша база в онкодиспансері є серйозною, лікарі кваліфікованими, потрібно лише закупити нове обладнання. Ми плануємо здійснювати трансплантацію кісткового мозку в Черкасах. Для прикладу, подібна операція у сусідній Туреччині може коштувати 120 – 125 тисяч доларів. Після введення в дію нашого відділення – вартість становитиме близько 200 тисяч гривень. Це дасть можливість рятувати більше життів і повністю лікувати 4 різновиди патологій. Загалом для реалізації програми потрібно 27,5 мільйонів гривень. На минулій сесії ми вже виділили 14,5 мільйонів гривень, це перший крок реалізації, який вже дасть можливість втілити задумане”, — розповів Олександр Вельбівець.

 

На думку голови ОДА, закупівля нового обладнання та відкриття нових відділень суттєво зменшить смертність від хвороб.

 

“У Черкаському обласному онкодиспансері, наприклад, черга на комп’ютерний томограф розписана на три тижні, а то і на місяць наперед. І в цього томографа закінчується термін експлуатації, тож якщо він вийде з ладу, людям доведеться викладати за діагностику до 4 тисяч гривень у приватних медичних центрах, або шукати можливості у інших областях. Ми виділяємо 25 мільйонів гривень на новий томограф. В обласну лікарню також купуємо новий ангіограф, виділяючи 24 мільйони гривень на купівлю обладнання і 3,5 мільнони на ремонт приміщення для нього. Також 2,8 мільйони гривень на заміну рентгенівської трубки в ангіограф, що був в обласному кардіологічному центрі до закупівлі нового. Добре, що ми купили у 2017 році ангіограф, відкриття операційної відбудеться саме сьогодні, бо в ті кілька тижнів, доки обладнання не працювало – смертність зросла від 3% до 30%. До речі, наш Кардіологічний центр знаходиться на другому місці за успішністю операцій після інституту Амосова. На відкриття відділення Кардіоцентру в Умані виділяємо 15 мільйонів гривень. Умань далеко від Черкас, тому часто пацієнтів звідти довозять із значними ускладненнями, або і взагалі не довозять. Тож заради збереження людських життів треба відкривати відділення безпосередньо на місці”, — підкреслив очільник області.

 

В Уманській лікарні задля відкриття нового відділення цьому році мають провести ремонт операційної, ремонт самого приміщення, зокрема даху.

 

Як наголосив Вельбівець, підтримка обласних медичних закладів – це пріоритетне завдання, однак 40% піцієнтів складають жителі міста Черкаси, але жодної копійки місто не виділило у якості субвенцій.

 

“Більше того, ми виділяємо субвенцію на місто, а вони її не приймають! Так було, до слова, із коштами на професійно-технічну освіту. А потім деякі працівники Черкаського виконкому, що є депутатами обласної ради, виходять на сесії і говорять, що обласна рада “обділяє” місто. То це просто політичний популізм і піар перед виборами. І я хочу наголосити, що обласний бюджет – це не бюджет допомоги місцевим бюджетам. У нього є свої завдання, і лише закладів охорони здоров’я на фінансуванні обласної ради є 15. А ще є заклади освіти, цивільного захисту, житлово-комунального господарства”, – додав Вельбівець.

 
 
 

Стрічка новин