Депутати зареєстрували законопроект щодо заборони виробництва хутра

Депутати зареєстрували законопроект щодо заборони виробництва хутра

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який забороняє виробництво хутра в України.

 

Проект Закону України №10019 передбачає вдосконалення норм, які регулюють здійснення підприємницької діяльності з розведення, вирощування, утримання хутрових тварин з метою виробництва хутра.

 

Зокрема, проектом пропонується віднести підприємницьку діяльність з розведення, вирощування, утримання хутрових тварин до видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, шляхом доповнення новим пунктом статті 7 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності", а також проектом надається визначення хутрових тварин, якими пропонується визнавати кролів та будь-яких непродуктивних тварин, які розводяться, вирощуються, утримуються з метою виробництва хутра та не призначені для споживання людиною.

 

Водночас, передбачається встановлення з 01 січня 2025 року заборони на рівні законів України "Про охорону навколишнього середовища", "Про захист тварин від жорстокого поводження" на здійснення підприємницької діяльності з розведення, вирощування та утримання хутрових тварин, а також регламентація кримінальної відповідальності за здійснення відповідної діяльності.

 

"Прийняття Закону, за рахунок вдосконалення змісту низки норм, що регламентують діяльність з розведення, вирощування, утримання хутрових тварин з метою виробництва хутра, дозволить забезпечити реалізацію громадянами права на безпечне для життя і здоров'я довкілля, скоротити шкідливий вплив на навколишнє природне середовище, за рахунок заборони в майбутньому діяльності тваринницьких комплексів для вирощування хутрових тварин, а також захистити тварин від жорстокого поводження з ними, шляхом гуманізації державної політики у сфері промислового тваринництва", - йдеться у пояснювальній записці.

 

Нагадаємо, що у жовтні 2018 року закінчилось голосування за петицію стосовно заборони виробництва хутра в Україні. Вона набрала 27 тис. голосів. Тоді профільний комітет підтримав петицію та закликав створити відповідний законопроект.

 
 
 

Стрічка новин