Більше не МП: як громада може змінити підлеглість церкви

Більше не МП: як громада може змінити підлеглість церкви

Релігійна громада села Шпиколоси Сокальського району на Львівщині вирішила перейти із підпорядкування Московському патріархату та стати частиною майбутньої української помісної Церкви, пише газета Експрес. Про свій намір жителі села заявили у зверненні, яке подали до райради та РДА.

 

А як з правового погляду вирішується питання переходу релігійних громад з підпорядкування одного патріархату до іншого і що може цьому завадити? Про це ми запитали Андрія Юраша, директора департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури.

 

—  Ким є релігійні громади в Україні з погляду законодавства?

 

—  У статті 8 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” визначено, що громада має право вільно змінювати свою підлеглість. Але закон не прописує механізму, як саме це має відбуватися. Тому у Верховній Раді України вже зареєстровано законопроект №4128 "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", що докладно прописує, як має відбутися зміна підлеглості релігійної громади.

 

—  Як же бути вірянам, які вирішили вже змінити підлеглість своєї церкви?

 

—  Громада має права юридичної особи, і жодна інша організація не може лімітувати чи обмежувати їх. Отож, перший крок, який потрібно зробити, —  зібратися і проголосувати за зміну підпорядкування більшістю голосів. Виконком громади повинен підтвердити, що кожен з тих, хто бере участь у голосуванні, справді належить до громади. За результатами голосування вносять зміни до статуту в частині підлеглості. Роль держави в цьому процесі —  тільки забезпечити дотримання закону.

 

—  А якщо священик виступає проти рішення громади перейти в підпорядкування іншому патріархату? 

 

—  Священик має один голос. Він просто член громади, без якихось переваг у голосуванні, тому не може піти проти рішення більшості вірян. Якщо він не погоджується з рішенням релігійної громади, то має просто покинути цю парафію.

 

Нагадаємо, раніше в РПЦ сказали, що глави УПЦ Київського патріархату Філарет і Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) Макарій нібито не зможуть взяти участь у виборах на главу новоствореної Української автокефальної церкви.

Автор: Віктор Дудар

 
 
 

Стрічка новин