Про причини транспортного колапсу у Черкасах. Компетентно

Про причини транспортного колапсу у Черкасах. Компетентно
Насамперед про ключове: провина за транспортний колапс у місті Черкаси покладається на виконавчий орган Черкаської міської ради та особисто на міського голову Бондаренка А.В. Для того, щоб краще зрозуміти, чому саме так, слід розвінчати головні міфи, які побутують у Черкасах з приводу проблем громадського транспорту.

Міф №1: Перевізники вимагають підвищити вартість проїзду (тариф) до 5 грн.

Це не так. Перевізники нічого не вимагають. Вимагає закон перевезень.

 

Відповідно до статті 10 Закону України «Про автомобільний транспорт» та з метою реалізації єдиної тарифної політики у сфері пасажирських автомобільних перевезень Наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 17 листопада 2009 р. № 1175 затверджено Методику розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту.

 

Пунктом 1.6 Методики передбачено, що перегляд рівня тарифів повинен здійснюватися у зв'язку зі зміною умов виробничої діяльності та реалізації послуг, що не залежать від господарської діяльності перевізника, в тому числі в разі зміни вартості палива більш ніж на 10%.

 

Тариф у розмірі 4 грн було затверджено виконкомом ЧМР 6 січня 2017 року. При збільшені ціни на паливо більш як на 10% у другому півріччі 2017 року було проведено регуляторну процедуру, щодо можливості запровадження нового тарифу у розмірі 5 грн за квиток (проїзд).

 

Обов’язок затвердження такого тарифу було покладено на склад виконавчого комітету, що створено у лютому 2018 року.

 

Починаючи з 27 лютого 2018 року питання щодо встановлення тарифу в розмірі 5 грн виносилось та знімалось із порядку денного виконкому ЧМР без розгляду.

 

9 листопада 2018 року, вичерпавши всі можливості конструктивної комунікації із діючим складом виконкому та міським головою, перевізниками подано адміністративний позов до суду про визнання бездіяльності виконавчого комітету неправомірним та зобов’язання вчинити певні дії.

 

Таким чином: ОБОВЯЗОК РОЗГЛЯДУ ПИТАННЯ ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ ТАРИФУ НА ПЕРЕВЕЗЕННЯ, ЯКИЙ ВІДПОВІДАЄ РИНКОВИМ РЕАЛІЯМ, ПОКЛАДЕНО ВИКЛЮЧНО НА МІСЬКОГО ГОЛОВУ ТА ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ.

Міф №2: Перевізники страйкують.

Це міф. Страйк – це відмова від виконання обов’язків із перевезення пасажирів, які покладені на перевізника договором або законом.

 

У Черкасах за час дії «нового складу виконавчого комітету» не укладено жодного договору щодо здійснення перевезень пасажирів у місті Черкаси. У результаті залишилось тільки два офіційних маршрути перевезення пасажирів у місті Черкаси, що складає менше 5% від загальної кількості перевезень.

 

Обов’язок із проведення відповідних організаційних заходів щодо укладання договорів із перевізниками покладено на виконавчий комітет міської ради, керований міським головою. Належних дій не здійснено. За регламентом здійснення таких дій, для вирішення питання щодо укладання належних договорів про перевезення пасажирів у місті Черкаси, має пройти не менше ніж два місяці.

Тому навіть прийняття СЬОГОДНІ рішення про новий тариф у розмірі 5 грн нічого не змінить: реалізовувати рішення виконкому вже не буде кому.

 

Отже – страйку перевізників немає, а наявна бездіяльність з ознаками «службової недбалості» за кваліфікацією Кримінального кодексу України, яка призвела до фактично створення НАДЗВИЧАЙНОГО СТАНУ у місті Черкаси щодо перевезень пасажирів за регульованими тарифами у громадському транспорті.

Міф №3: Міська рада виконала всі зобов’язання перед перевізниками.

Міська рада, її виконавчий комітет фактично самоусунулись від виконання покладених на них зобов’язань із організації та фінансування перевезення пасажирів пільгових категорій у місті Черкаси.

Перевізники виконали свої обов’язки за законом щодо перевезення пільговиків у місті.

 

Однак, за наявними даними вбачається, що за час каденції нового міського голови, Черкаська міська рада ЖОДНОГО РАЗУ не виплатила перевізникам належної компенсації (а мова йде про десятки мільйонів гривень!!!), однак зобов’язана була це здійснити.

 

Відповідно до ч. 1 ст. 31 Закону України «Про автомобільний транспорт», міська рада зобов’язана була укладати із перевізниками договори, в яких істотною умовою має бути розмір компенсації витрат автомобільного перевізника внаслідок перевезення пільгових пасажирів.

 

Таких договорів немає. Навіть наявні договори щодо перевезення на двох маршрутах не містять істотної умови щодо компенсації втрат автомобільного перевізника внаслідок перевезення пільгових пасажирів, а отже носять ознаки нікчемних.

 

Як заявляють перевізники, приводом (а причини описано вище) припинення взаємовідносин між перевізниками та виконавчим комітетом Черкаської міської ради  стала нарада 9 листопада 2018 року в міській раді між перевізниками та керівництвом міської ради та виконавчого комітету. Все вищевикладене було заявлено посадовцям. У відповідь… пролунав ультиматум «перевозити за власний рахунок, окрім наявних категорій, ще й школярів та пенсіонерів»… Занавіс.

 

Після зазначеного перевізники вийшли із процесу перемовин.

 

Всі запитання та претензії (у тому числі із відповідним реагуванням правоохоронних органів) – до виконавчого комітету Черкаської міської ради та її керівництва.

 

Перевізники звертаються як до суду, так і до правоохоронців.

 

Валерій Макеєв, юрист, адвокат Асоціації перевізників міста Черкас

 

* Допис для «Прочерку»

 
 
 

Стрічка новин