НБУ не збирається відміняти податок на депозити для українців

НБУ не збирається відміняти податок на депозити для українців

Оподаткування відсоткових доходів по депозитах доводиться переважно на більш заможні верстви населення і не є найважливішим фактором, що впливає на приплив коштів фізичних осіб в банки. Тому питання скасування податку з відсоткових доходів не стоїть на порядку денному, повідомила прес-служба Національного банку України в коментарі виданню «Економічна правда».

 

«Оподаткування пасивних доходів (в тому числі процентних доходів по депозитах) фізичних осіб – загальнопоширена практика в Європі. У той же час ставки по пасивних доходах іноді нижче, ніж по активних» — прес-служба Національного банку України.


Нацбанк зазначив, що в Україні податок на відсоткові доходи по депозитах зараз становить 18% + військовий збір 1,5%.

 

«[Податок на процентні доходи по депозитах] переважно доводиться на відносно багаті верстви населення, які мають суттєві доходи від депозитів» — прес-служба Національного банку України.


Крім того, в НБУ додали, що надходження від податку з відсоткових доходів і військового збору – вагоме джерело наповнення державного бюджету.

 

«Оподаткування процентних доходів – лише один, і далеко не найважливіший фактор, що впливає на приплив коштів фізичних осіб у банки. Темпи припливу депозитів серед іншого обумовлюються рівнем доходів населення, динамікою і очікуванням щодо обмінного курсу, показниками інфляції, рівнем довіри до банківської системи» — прес-служба Національного банку України.


Представники регулятора вважають, що ринок «вже пристосувався до цього податку і процентна політика комерційних банків визначається з урахуванням даного фактора».

 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що українці істотно наростили розміри депозитів в українських банках.

 
 
 

Стрічка новин