Експерт: до кінця року в Україні подорожчає хліб

Експерт: до кінця року в Україні подорожчає хліб

Українці їдять вже не самий дешевший хліб в Європі

До кінця року вартість хліба зросте ще в середньому на 5%. У січні причиною підняття цін буде зростання мінімальної заробітної плати на 12%.

Про це повідомив у Facebook голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

На кінець вересня 2018 року середня вартість білого хліба, за даними офіційної статистики, є 16,1 грн за кілограм із борошна першого ґатунку та 20,2 грн із муки вищого ґатунку. Хліб у Києві коштує значно дорожче: із муки першого сорту – 19,1 грн, а вищого – 32,2 грн.

Експерти Асоціації порівняли вартість в інтернет-магазинах найдешевшого білого та чорного хліба в нашій країні та деяких країн Європейського Союзу. Як з’ясувалося, ми їмо вже не самий дешевший хліб в Європі.

«У інтернет-гіпермаркеті Литви ви можете придбати найдешевший кілограм білого хліба за 13,1 грн, Польщі – за 17,8 грн та України – за 19,2 грн. В Естонії його можна знайти за 69,5 грн. Чорний хліб виявився в нашій країні найдешевшим – цінник показав 19,5 грн за кілограм. Далі розмістилася Естонія з 27,9 грн, Польща – із 46,7 грн та Литва – із 52,2 грн», - написав Дорошенко.

Він нагадує, що українські пекарі часто скаржаться, що виробляти дешевий соціальний хліб є невигідно. Але приклад сусідніх країн показує, що це може бути вигідним навіть у Європі, резюмує експерт.

Раніше «Главком» повідомляв, що у Києві найдорожчий в Україні хліб.

З початку року у Києві подорожчали певні соціальні продукти харчування. Зокрема, зросли ціни на хліб у середньому на 12,3%. 

 
 
 

Стрічка новин