Камуфляж тільки для військових: з'явився новий законопроект

Камуфляж тільки для військових: з'явився новий законопроект

В Україні можуть заборонити носити офіційний військовий камуфляж і держнагороди.

 

Відповідний законопроект зареєстрували у Верховній Раді. Він передбачає грошове покарання за незаконне носіння військової форми з відзнаками, а також значно посилює відповідальність за незаконне вдягання державних нагород, повідомляє "Сегодня".

 

Один з авторів законопроекту, нардепАндрій Тетерук каже, що головна мета - захистити військових.

"Ми бачимо спроби шахраїв бути схожими на військових, силовиків, які захищають країну. Аферисти переодягаються у військову форму, надягають бойові нагороди, на які не мають ніякого права. Потім використовують все це для отримання посад або матеріальної допомоги. Ми ж хочемо того, щоб такі асоціальні громадяни були покарані. Упевнений, що в парламенті не будуть затягувати з цим питанням", - говорить Тетерук.

 

На запитання, чи не виникне питань у силовиків до мисливців або рибалок в камуфляжі, нардеп відповів:

 

"Для полювання є відповідна форма, яка краще робить мисливця непомітним для звіра".

 

Тетерук додав, що після звільнення в запас військовослужбовець-контрактник має право носити форму, але не використовувати її в шахрайських схемах.

 

Зараз в Адмінкодексі України прописано, що за незаконне носіння держнагород передбачений штраф - від 17 до 34 грн або усне попередження. Якщо запропоновані норми будуть прийняті, штрафи підвищать в 100 разів - від 1700 до 3400 грн. Стежитимуть за дотриманням законності поліцейські.

 

Військовий бюджет України на 2019 рік має скласти сума 209,5 млрд грн, що майже на 18% більше, ніж 2018-го.

 

Щорічне бюджетне фінансування сектору безпеки і оборони має становити не менше 5% валового внутрішнього продукту. Безпосередньо армія через Міністерство оборони отримає лише 101,4 млрд грн.

 
 
 

Стрічка новин