Нові правила прописки: що зміниться для кожного з нас

Нові правила прописки: що зміниться для кожного з нас

Українців, які ігнорують правила реєстрації за місцем проживання, можуть оштрафувати. Згідно з чинним законодавством, якщо переїхати і не зареєструватися, перший раз можуть попередити, а другий – оштрафувати на 340-850 грн.

 

Такі норми прописані в проекті нового закону про реєстрацію. При цьому зараз штраф за проживання не за місцем реєстрації – всього лише від 17 до 51 грн, пише НАРОДНА ПРАВДА із посиланням на politeka.

 

Відзначимо, на даний час в Кодексі адміністративних правопорушень передбачена відповідальність за порушення правил реєстрації. Але якщо після прийняття документа карати будуть тільки тих, хто виписався і не прописався, то в чинному варіанті можуть покарати будь-якого, хто живе без реєстрації.

 

Після прийняття нового документа, карати будуть не тільки українців, які спробували зареєструватися там, де не живуть, а й тих, хто взагалі залишився без “нової прописки”.

 

“Проживання громадян без реєстрації місця проживання протягом 90 днів після зняття з реєстрації за попереднім місцем проживання і прибуття на нове місце проживання, а також не здійснення в зазначений термін реєстрації місця проживання дитини у віці до 14 років, тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян“, – зазначено в проекті закону.

 

Юристи відзначають, що декларативний принцип реєстрації має дуже тонку грань між швидкими і легкими умовами такої реєстрації, і тотальним контролем держави за своїми громадянами і різними зловживаннями.

 

Як раніше зазначала “НАРОДНА ПРАВДА”, міністерство освіти і науки вирішило змінити порядок зарахування дітей до шкіл. Згідно зі змінами, першочергове право на зарахування в школу матимуть діти, які проживають на території, що закріплена за нею.

 

Додамо, що в Україні можуть нарешті скасувати запроваджене більшовиками ще 1925 року поняття прописки і похідної від неї — обов’язкової реєстрації за місцем проживання. У Верховній Раді представлено законопроект, який наблизить нас до цивілізованого Заходу і запропонує українцям нову онлайн-систему декларативної реєстрації.

 
 
 

Стрічка новин