Проект «Сталість ВІЛ-послуг» підбив підсумки за півтора роки роботи

Проект «Сталість ВІЛ-послуг» підбив підсумки за півтора роки роботи

Дієвий результат, перспективи для подальшої реалізації та вдалий приклад співпраці різних ланок. В ОДА підбили підсумки півторарічної дії пілотного проекту «Сталість ВІЛ-послуг». Це відбулось у ході конференції під керівництвом першого заступника очільника області, голови робочої групи з упровадження пілоту Віталія Коваля за участі фахівців проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», представників влади Черкаської області, м. Канів та Канівського району, спеціалістів профільних структур та фахівців проекту «Сталість ВІЛ-послуг».

 

Інформує офіційний сайт Черкаської ОДА.

 

Пілот близько двох років реалізовувала БО «Від серця до серця» за підтримки проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії». Для його втілення обрали м. Канів та Канівський район, адже саме в цьому регіоні, за інформацією експертів, щороку виявляли близько 30 нових випадків захворювання, а це 5% від кількості всіх хворих у Черкаській області, що вказує на найвищий показник захворюваності по області.

 

Отож, про реалізацію та результати:

 

Перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Коваль:

 

– Цей проект ми реалізовували спільно з міською та районною владою Канівщини. І це – справді вдалий приклад співпраці органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та міжнародних інституцій, які готові підтримувати грантами в межах відповідних проектів громадські організації. Це така собі чотиристороння співпраця, яка є відповідним реагуванням на суспільні виклики, зокрема щодо протидії поширення епідемії ВІЛ/СНІДу і надання практичної допомоги тим людям, які її потребують. Ми проаналізували, що це насамперед соціальна проблематика, аніж медична. Спільно з організацією «Від серця до серця» ми проаналізували території, які найбільше потребували допомоги.

 

А також ті, які демонстрували свою готовність. Адже якщо депутати на місцях усвідомлюють проблематику та допомагають коштами шляхом співфінансування з місцевих бюджетів, тим самим відображають суспільну потребу, що існує в певній місцевості. Результати ж проекту є перспективою для подальшої реалізації.

 

Заступник керівника проекту, радник з питань політики Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» Олексій Яременко:

 

– Ця робота, на наш погляд, є досить успішною. А Пілот, який реалізовували на Канівщині, можна вважати одним із найкращих щодо формування сталості. Ми робили акцент саме на сталості, тому що мали завдання залучити владу та неурядові організації, оптимізувати процеси у закладах охорони здоров’я, аби удосконалити доступ до послуг. Адже донорська підтримка може бути не постійною. Команда ж, яка організувала проект, зокрема обласна та місцева влада, благодійна організація та всі фахівці попрацювали дуже ефективно. Так, за період дії проекту нових випадків захворювання не зареєстровано.

 

Наступним етапом, що розпочнеться з січня 2018 року, полягатиме саме в популяризації цього досвіду серед інших районів та міст Черкащини. Щоб покращити доступ до ВІЛ-послуг та знизити рівень поширення інфекції.

 

Голова БО «Від серця до серця», керівник проекту в області Наталія Несват:

 

– Коли ми розпочинали проект, головною метою було саме забезпечення послуг – щоб у разі скорочення фінансування донорських коштів, ми мали змогу продовжувати цю підтримку. І результат реалізації проекту в Каневі довів, що це реально. Окрім сталості, про яку згадував Олексій Яременко, ми говоримо і про інтегрованість. Якщо послуги надаються в одному місці, а пацієнту не доводиться бігати по закладах – це говорить про ефективність та якість цих послуг. Коли ми розпочинали в Каневі проект, тоді ще не йшлося про інтегрованість. І вже за півтора роки  ми здійснили значну роботу. Так, ми відкрили кабінет замісної підтримувальної терапії  на базі Канівської ЦРЛ. Згодом зрозуміли, що маємо створити центр інтегрованої допомоги, де видаватимуть препарати для ВІЛ-позитивних людей, кабінети ЗПТ та амбулаторного лікування туберкульозу. Ці три проблеми виникають у людей з груп ризику. Людина може вживати наркотики, мати ВІЛ-позитивний статус і хворіти на туберкульоз. Тому послуги мають надаватися комплексно. Окрім цього, ми ввели до штату Центру соціального працівника, що дуже важливо. Він мотивує клієнта. І це має ефект. Більше того, на сьогодні збираються групи самодопомоги, приходять пацієнти, які йдуть на контакт з цим фахівцем. Ще одним результатом нашої роботи є соціальне замовлення, що дає змогу громадській організації надавати соціально важливі послуги за бюджетні кошти. І цей механізм доводить свою ефективність. Переконана, наш приклад стане гідним і для інших областей.

 

Головний лікар Черкаського обласного Центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом Петро Левченко:

 

– Одна з цілей проекту – формування прихильності органів влади, місцевого самоврядування до проблеми ВІЛ/СНІДу, також  засобів масової інформації щодо подачі матеріалів – аби населення розуміло про проблематику та шляхи боротьби. Черкаська область вперше в Україні, завдяки проекту, закінчила процес децентралізації надання послуг з видачі та призначення лікування АРТ-терапії. В районах, зокрема й громадах, створено 28 філіалів Центру СНІДу з надання цих послуг на місцях, аби не доводилось з найвіддаленіших куточків їхати до обласного центру. Один із механізмів впливу на епідемію – це ЗПТ. Управління охорони здоров’я над цим активно працює: вже розроблено відповідні документи щодо розширення надання цієї послуги. А протягом наступних року – півтора сподіваємося відкрити сайти ЗПТ в кожному районі області.

 

Клієнт програми замісної підтримуючої терапії Станіслав Кирпа:

 

– Так случилось, что употреблял наркотики на протяжении 30 лет с перерывами, время от времени лишался свободы, был в вечном поиске наркотиков. Не видел никакого выхода из ситуации. И вот с 2013 года я – на сайте ЗПТ, и все кардинально поменялось. Прежде всего получил возможность устроится на работу, появилась семья. Происходит реально момент социализации. За эти 4 года, могу сказать, 10 % моих товарищей по сайту ЗПТ отказались от наркотиков полностью, имеют семьи, рожают детей, работают. Заместительная терапия, конечно, не панацея, но это – шанс для тех, кто хочет что-то изменить.

 

Наразі Станіслав працює в організації «Від серця до серця» соціальним працівником і є відповідальною людиною, відзначає керівниця благодійної організації Наталія Несват. Починаючи з 2014 року дії програми він жодного разу не притягався до кримінальної відповідальності. Це – один із прикладів того, що участь у програмі – це  шанс змінити життя на краще та соціалізуватися.

 
 
 

Стрічка новин