В армію знову призивають офіцерів запасу

В армію знову призивають офіцерів запасу

Генеральний штаб Збройних сил України видав директиву про черговий призов офіцерів запасу. Восени служити до війська заберуть ще 500 офіцерів, стількох призвали вже на початку літа.  

 

Хто і на який час потрапить на службу? Про це ми запитали Олександра Поронюка, керівника Західного регіонального медіацентру Міністерства оборони України.  

 

- Які категорії громадян підпадають під цей призов?  

 

- Призвуть офіцерів запасу віком до 43 років, придатних до служби за станом здоров’я, які здобули військову підготовку у відповідних навчальних закладах, але не проходили військової служби і мають військово-облікові спеціальності, найбільш затребувані у військах. Це переважно командири механізованих взводів, інженери, зв’язківці.  

 

Відбирають їх атестаційні комісії військових комісаріатів. Для цього слід пройти професійно-психологічний відбір, військово-лікарську комісію.  

 

Особи, які отримають повістки з військкоматів, зобов’язані у визначений термін прибути на пункти збору для проходження служби. У разі неявки без поважних причин громадяни несуть відповідальність у порядку, встановленому законом.  

 

- А які обставини дають право на відстрочку?  

 

- Відстрочка надається на загальних підставах - сімейні обставини, закінчення навчання або за станом здоров'я.  

 

- Скільки служитимуть такі офіцери?  

 

- Для них визначений термін служби - 18 місяців. Перед тим як відправити у військові частини, цих офіцерів скерують на курси перепідготовки та підвищення кваліфікації при вищих військових навчальних закладах. Там вони пройдуть підготовку за скороченою програмою навчання протягом 44 діб і вже після цього будуть розподілені у підрозділах.  

 

- Які соціальні гарантії передбачено для призваних?  

 

- За ними зберігається місце роботи та середньомісячна заробітна плата на цивільній роботі на весь час проходження служби.  

 

В армії офіцерам виплачують грошове забезпечення, відповідно до затверджених розмірів. Тепер зарплата офіцера становить в середньому 10 тисяч гривень. Що вище звання і посада, то вища зарплата. Призвані отримують грошове забезпечення в тому ж розмірі, що й офіцери-контрактники. Також держава забезпечує медичним обслуговуванням, страхуванням, відпусткою тощо.  

 

- У зону АТО таких офіцерів відправляють?  

 

- Передбачено, що їхня служба проходить у пунктах постійної дислокації частин поза зоною проведення АТО. Але якщо такий офіцер виявить бажання і підпише контракт, то його можуть відправити і в зону АТО.  

 

- А скільки в Україні офіцерів запасу?  

 

- За даними Генштабу, призовний ресурс офіцерів запасу згаданої категорії лише за останні сім років становить близько 90 тисяч осіб.  

 

Віктор ДУДАР, газета Експрес

 
 
 

Стрічка новин