Сонце шокувало науковців серією спалахів

Сонце шокувало науковців серією спалахів

У вересні фахівці НАСА зафіксували аж чотири (!) надпотужні спалахи на Сонці. Один з них, Х-класу, увійшов до десятки найпотужніших, які коли-небудь вдавалося виміряти науковцям. Навіть космонати, які працюють на Міжнародній космічній станції, змушені були сховатися в спеціальне укриття.  

 

Не працювало радіо у високочастотному діапазоні, виникли проблеми з навігацією.  

 

Астрофізики попередили, що до Землі мчить величезна маса небезпечної енергії, яку можна порівняти з кількома мільйонами атомних бомб...  

 

Ось як це було   

 

Спершу, 6 вересня, у результаті злиття двох найбільших груп сонячних плям на Сонці стався найпотужніший спалах за останні 12 років. Цьому явищу надали бал Х 9,3, що робить його одним з найпотужніших вибухів за всю історію спостережень. Наступного дня відбувся другий потужний спалах, а восьмого вересня -- третій, які також належать до найвищого класу активності.  

 

А через спалах, що стався 10 вересня, екіпаж МКС змушений був переміститись в укриття, інакше це загрожувало не лише пошкодженням обладнання, але й життю космонавтів.  

 

То що ж саме відбувається тепер на Сонці?  

 

-- Річ у тім, що на світилі діють надпотужні місцеві магнітні поля, між якими час до часу виникає щось на кшталт короткого замикання. Тоді відбувається миттєве вивільнення енергії, у результаті маємо потужний спалах. Передбачити таке неможливо, -- пояснює Борис Мурніков, старший викладач кафедри астрономії Одеського національного університету імені І. І. Мечникова. -- У повідомленні Інституту іоносфери Казахстану зазначається, що після спалаху на Сонці 10 вересня спостерігалося "сонячне цунамі" -- хвиля сонячної речовини "пройшла" по сонячному диску.  

 

У загальному енергетичному балансі Сонця ці спалахи не значні. Це все одно, що підпалити сірник на фоні мартенівської печі. Але при тім відбуваються суттєві зміни в рентгенівському та радіо-діапазонах.  

 

-- Як це розуміти?  

 

-- Тепер фахівці спостерігають підвищення рівня радіаційної обстановки в навколоземному космічному просторі. Це означає, що різко збільшується ймовірність збою супутникової електроніки. А космонавти на МКС і пасажири авіалайнерів, траси яких розташовані на високих широтах, можуть отримати додаткову дозу опромінення за рахунок частинок сонячного походження. Під час таких подій авіакомпаніям рекомендовано змінювати авіатраси на низькоширотні, де потік частинок стає слабкішим, -- про таке йдеться у повідомленні астрофізиків.  

 

-- То ці вибухи на Сонці спровокували магнітні бурі?  

 

-- Зауважу, не всі вибухи на Сонці провокують на Землі геомагнітні збурення, а лише ті заряджені частки, які спрямовані в бік Землі. Вони долають цю дистанцію за 2 -- 3 дні. А оскільки протони в такому потоці є доволі важкими, це провокує дуже сильне збурення магнітного поля Землі. Звідси -- порушення радіозв'язку, вплив на самопочуття людей.  

 

За прогнозами фахівців, друга половина вересня буде перенасичена магнітними бурями, -- говорить Петро Сумарук, провідний науковий співробітник геомагнітної обсерваторії Інституту геофізики імені С. І. Субботіна. -- Початок осені вже позначився бурею, яка тривала з 6 по 8 вересня, а попереду ще декілька таких періодів. Зокрема, тепер триває чергова магнітна буря (до 15 вересня), а потім буде ще дві (18 -- 19 і 24 -- 25 числа місяця).  

 

Вересень і загалом осінь -- період найбільшої активності магнітних збурень. Така сезонна залежність пояснюється зміною положення осі Землі стосовно напрямку до Сонця, завдяки чому до нашої планети долітає найбільша кількість потоків заряджених часток.   

 

Лариса ПЕЦУХ, Експрес

 
 
 

Стрічка новин