Скільки ми витрачаємо на народних обранців, і на що саме йдуть ці кошти

Скільки ми витрачаємо на народних обранців, і на що саме йдуть ці кошти

Аналітики громадської організації “Слово і діло” назвали суму 1 мільярд 167 мільйонів 473 тисячі 400 гривень - саме стільки коштує цьогоріч робота Верховної Ради. Суму вивели, грунтуючись на даних державного кошторису (з липневими поправками) та додаткових документах.  

 

Держава оплачує не лише діяльність слуг народу, а й оренду житла для них, проїзд у межах країни, телефонний зв’язок, роботу їхніх помічників-консультантів, оренду приміщень для прийому виборців в округах, канцтовари тощо...  

 

Докладніше - у розмові з аналітиком ГО “Слово і діло” Артемом Карякіним.  

 

- Скільки українські платники податків витрачають на зарплати тих, хто працює у парламенті?   -

 

Загалом у законодавчому органі країни значиться 4388 працівників. Серед них - 423 депутати, 1692 помічники-консультанти, 1055 працівників апарату Верховної Ради і 1218 працівників підвідомчих їй підприємств.  

 

За свою роботу цього року вони отримають загалом 548,4 мільйона гривень. Гроші передбачено, зокрема, на зарплати - 416,4 млн, на доплати й надбавки - 75,5 млн, на премії - 27,3 млн, а також на матеріальну допомогу - 29,2 млн.  

 

- А скільки витрачають безпосередньо на депутатів упродовж місяця?  

 

- Чітко визначити цю суму важко, бо не відомо, скільки кожному перепаде премії, надбавки чи матеріальної допомоги. Але приблизно підрахувати можна.  

 

Зарплата одного депутата - 17 425 гривень на місяць. На помічників-консультантів (до 4 осіб) йде 25 076 грн. Щомісяця на компенсацію оренди житла - 19 771 грн, проїзду в межах України - 2376 грн, телефонного зв'язку - 407 грн.  

 

Отже, в сумі один депутат коштує країні 65 673 гривні на місяць. На рік - 788 тисяч. З преміями, надбавками і матеріальною допомогою ця сума може сягати й мільйона.  

 

- Які ще найбільші витрати на забезпечення діяльності парламенту ви б назвали?  

 

- Можна виокремити таку статтю витрат, як інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення - 251,7 мільйона на рік. До слова, цих грошей (зважаючи на середню зарплату в галузі, яку оприлюднив Держстат) було б досить на оплату праці впродовж одного року 1831 фахівцеві ІТ-сфери.  

 

27,4 мільйона гривень коштує оплата юридичних, перекладацьких та інших послуг. Цих грошей досить на річні зарплати 228 перекладачам. Ще 11,2 мільйона гривень витрачають на науково-правове забезпечення діяльності ВР. Це 69 річних зарплат для 69 середньостатистичних юристів!  

 

- А в західних країнах парламентарям так само коштом держави оплачують витрати на оренду житла, проїзд у межах країни, телефонний зв'язок, роботу помічників-консультантів?  

 

- Можливо, на Заході слуги народу не мають так багато привілеїв, як наші. Але і там держава бере на себе низку витрат, пов'язаних із діяльністю парламентарів. До прикладу, в Німеччині законодавцям безплатно надають службові офіси (у парламенті та округах), оплачують проїзд залізницею та авіатранспортом у межах країни, оренду житла в Берліні. В Італії депутати також забезпечені безплатним пересуванням залізницею та літаками. У Франції коштом держави орендують офіси, оплачують проїзд залізницею, користування авіатранспортом, зокрема й за кордон.  

 

Наталія ВАСЮНЕЦЬ, Експрес

 
 
 

Стрічка новин