Які наслідки матиме легалізація короткоствольної зброї в Україні – думки експертів

Які наслідки матиме легалізація короткоствольної зброї в Україні – думки експертів

В Україні все частіше лунають заклики щодо легалізації короткоствольної вогнепальної зброї. Вони не можуть залишатись непоміченими, адже кримінальна ситуація в країні загострюється, і перестрілки на вулицях міст стають буденністю. Разом з тим, єдиного погляду на це досі не має.

 

На думку деяких фахівців, українське суспільство ще не готове до легалізації вогнепальної зброї. Зокрема, як вказала в коментарі Народній Правді психолог Олена Кривошта, говорити про це в нинішніх умовах зарано. «На мій погляд, наш соціум поки що трошки не готовий до легалізації. Нація за останні три роки зросла, але навряд чи ми готові нести повну відповідальність за володіння зброєю», – підкреслила вона.

 

За словами фахівця, як показує практика, в разі побутових сварок, наші громадяни не завжди ще можуть аргументовано сперечатися або почекати поліцію, а пускають в хід зброю, «поки що у вигляді табуреток та порожніх пляшок». «По-друге, є ще один психологічний момент, який дістався нам від Радянського союзу: ми хочемо використовувати на повну все, що придбали. Часом допиваємо вітаміни понад того курсу, що був прописаний лікарем, тому що заплатили за них, доїдаємо салати, хоча сумніваємося в їхній свіжості… Так само щодо зброї: у багатьох, хто її придбає виникатиме бажання її використати. Адже гроші заплачені», – підкреслила психолог Олена Кривошта.

 

Разом з тим, прихильники законопроекту 1135-1 “Про цивільну зброю та боєприпаси”, який досі не прийнятий Верховною Радою, вважають, що незабаром після прийняття цього закону злочинність знизиться. «Через півроку ми побачимо 50% зниження вуличної злочинності. Ці цифри взяті не зі стелі, ми спираємося на досвід країн, які вже пройшли цей шлях: Молдову, Латвію, Литву, Естонію, Польщу. У всіх цих країнах тенденції однакові – зниження вуличної злочинності» , – зазначив в коментарі нашому виданню глава української Асоціації власників зброї Георгій Учайкін.

 
 
 

Стрічка новин