Водійські права удосконалять мікрочіпами, термін дії скоротять

Водійські права удосконалять мікрочіпами, термін дії скоротять

У посвідчення водія додадуть мікрочіп. Також змінять термін дії і підкатегорії.

 

Такі зміни готують внести до закону "Про дорожній рух" та ПДР України.

 

"Від цих нововведень очікуємо більшої безпеки та свободи дорожнього руху. Коли унормуємо вік отримання прав, розширимо доступ до керування окремими категоріями транспорту. Мікрочіпи забезпечать захист від підробок, а перегляд строків дійсності сприятиме безпеці дорожнього руху," - пише у Facebook заcтупник міністра МВС Анастасія Дєєва.

 

Сьогодні національне посвідчення водія дає право керувати транспортом протягом 30 років з дати його отримання. Новими нормами встановлять нові строки. Це від 5 до 15 років залежно від категорії транспорту з метою періодичної перевірки знань і навичок.

 

"Головне проводити перевірку відповідності здоров'я водіїв встановленим медичним та психофізичним вимогам. Категорії транспорту також переглянуть," - додала Дєєва.

 

Через неуважність людей за кермом стається більш ніж половина ДТП. Науковці з Університету Вейна (США) з'ясували, водії віком від 45 до 59 років частіше втрачали пильність, відвертали увагу на дратівливі чинники і порушували ПДР.

 

Найдисциплінованішими визнали молодих дівчат і хлопців від 18 до 24 років. Чверть осіб із цієї категорії не впорались із завданням.

 
 
 

Стрічка новин