Виставу «Щось у тумані» за однойменним твором Стівена Кінга привезли в Черкаси київські актори-аматори

Виставу «Щось у тумані» за однойменним твором Стівена Кінга привезли в Черкаси київські актори-аматори

Черкаські театрали мали можливість переглянути виставу за однойменним твором майстра жахів та ще й практично в оригіналі, оскільки на сцені актори використовували лише англійську мову.

 

Київський «ProEnglish Theatre», заснований уродженцем Черкас Олександром Боровенським, гастролює вперше. Усі актори театру – аматори, проте, перед першим виходом на сцену вони рік-півтора навчаються акторській майстерності. Репетиції, заняття та майстер-класи відбуваються також англійською.


− Я закінчив черкаський «іньяз» ЧНУ, працював певний час репетитором, постійно використовував англійську мову, а театр теж дуже подобався, довго грав у різних аматорських театрах, тож і вирішив поєднати два своїх захоплення, − коментує Олександр Боровенський. – Наш театр існує вже три роки. Це друга вистава і граємо ми її уже вшосте, але за межами Києва – вперше. З «Something in the Mist» вже їздили на міжнародний фестиваль «Джой-фест» і перемогли там у номінації «Найкраща вистава іноземною мовою». Після цього вирішили показати виставу більш широкому загалу.

Туман у душі та крадені візки


Щодо змісту вистави, то вона коротко переповідає історію, що трапилася з людьми, які виявилися зачиненими у місцевому супермаркеті перед обличчям невідомої небезпеки. Після бурі й землетрусу їхнє містечко оповив незвичайний туман, у якому ховаються страшні істоти. Той, хто відходить від дверей магазину хоч кілька десятків метрів, назад уже не повертається. Дія зосереджується на поведінці різних людей, що долею випадку виявилися замкнуті в обмеженому просторі перед обличчям смертельної небезпеки та тонко розкриває психологію натовпу.


− Ми намагалися показати, що найстрашніше – це те, що може «заворушитися» в душі людини у критичній ситуації та вийти назовні, − коментує Олександр Боровенський. 


Вистава була наповнена спецефектами та сценами бійок. Самому режисеру, який грав головну роль, виступати довелося з вивихом, отриманим на генеральній репетиції. Що ж до двох візків, в яких спочатку катають по супермаркету одну з героїнь, а потім віддають у вигляді жертви невідомим істотам солдата, то як зізнається сам Боровенський, реквізит вони украли з супермаркету.


− Один із візків має «гандж» − відпадає колесо. Ми увесь час плутаємось, який саме, тому на репетиціях наша акторка часом випадає, − сміється Олександр Боровенський. – Загалом це «випускна» вистава акторів, адже наш театр – це більше театральна школа «Джема-скул».

Спонсорів актори не мають. Бюджет вистав покривається за рахунок продажу квитків.


− У Черкасах ми самі домовлялися з Центром дитячої та юнацької творчості та театром «Протест» про проведення вистав та рекламу, − розповідає режисер.

У подальших планах акторів – гастролі в інших містах України. Наступний пункт призначення – Львів.


− Зараз у нас готується ще дві вистави. Одна за ірландським драматургом Мартіном Макдонахом – на мій погляд найактуальнішим нині автором Європи. Інша – робота французького драматура Ясміна Резе – сімейна драма на 4 людини. Презентувати їх плануємо на початку наступного року, а потім повести закордон – в Німеччину або Польщу.

Ірина Семенова

 
 
 

Стрічка новин