Ex.ua збирався платити правовласникам – адвокат

Ex.ua збирався платити правовласникам – адвокат

Сервіс Ex.ua вів переговори з правовласниками контенту щодо розподілення прибутку з реклами.

 

Про це повідомляє «Громадське», та посилається на адвоката сервісу Артем Афян.

 

За його словами, ресурс дійсно не купував контент у правовласників, але отримував гроші з реклами.

 

«В тому-то і дійсно була велика проблема, тому що за весь період діяльності, наскільки мені відомо, Ex.ua вів діалог з правовласниками, і намагався домовитись з ними про моделі розподілення прибутку. Втім, власники контенту, який найбільш жаданий на території України, зокрема це останні блокбастери американські, серіали, вони все ж таки прибічники фіксованої вартості, яку український ринок, ймовірно, не може їм запропонувати», – сказав адвокат.

 

Він також наголосив, що Ex.ua більше не працюватиме.

 

Нагадаємо, український файлообмінник Ex.ua 16 листопада погрожував припинити роботу. Причиною припинення роботи ресурсу, за інформацією в його повідомленні, став новий закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні», зокрема його частина, що стосується боротьби з піратством.   

 

Законопроект № 3081-д був ухваленийВерховною Радою 22 вересня 2016 року і наразі очікує на підписання Президентом.

 

Законопроект № 3081-д став результатом об’єднання законопроектів № 3081від депутата Миколи Княжицького та № 3081-1 від «#КіноКраїни» — спільної ініціативи великих вітчизняних виробників кіно і ТБ StarLightMedia, Inter Media Group, «Медіа Групи Україна», Film.ua Group, Star Media, Pro TV, студії «Квартал 95» та Одеської кіностудії. Над законопроектом працювали медіаюристи Анатолій Максимчук (група StarLightMedia) та Юрій Крайняк(компанія Jurimex).

 

У нещодавньому інтерв'ю «Детектору медіа» Анатолій Максимчук заявив, що підписання закону Президентом гальмується лобі частини телеком-галузі: «Якщо на всю ініціативу з законопроектом про кіно пішло приблизно 1,5 роки, то на антипіратські норми – більше 2,5 років. Потрапивши в цей процес навесні 2014 року, я зробив для себе простий висновок: існує сильне лобі частини телеком-індустрії, яка не хоче змінювати ситуацію. Причому я підкреслюю: телеком-ринок не є монолітним – є цивілізований телеком (наприклад, «Київстар»), який виступає за чіткі правила гри, і є темна частина ринку, учасники якої хочуть, щоб вигравали найбільш агресивні гравці, готові порушувати будь-які правила. Останні всіма правдами й неправдами стабільно блокували всі антипіратські ініціативи, які з’являлися, починаючи з 2008 року».

 

Варто нагадати, що 15 листопада Департамент кіберполіції Національної поліції України припинив роботу одного з найбільших піратських онлайн-кінотеатрів України FS.to. Після цього з’явились повідомлення, що днями аналогічні дії можуть бути вжиті проти Ex.ua.

 

Пізніше стало відомо, що онлайн-кінотеатр Fs.to, який припинив роботу через вилучення силовиками серверів 15 листопада, має намір відновити свою роботу на закордонних серверах.

 

 
 
 

Стрічка новин