МВФ "дуже нервово" сприйняв ідею підвищення "мінімалки" до 3200 грн, - джерело

МВФ

Ініціатива уряду щодо підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн була сприйнята місією МВФ «дуже нервово», повідомив агентству «РБК-Україна» один з членів уряду на умовах анонімності.

 

«Основна претензія, що перед оголошенням цього рішення не були проведені з ними консультації і не був погоджений цей крок», - уточнює чиновник.

 

Разом з тим, як зауважує агентство, МВФ вивчав усі сценарії підвищення мінімальної зарплати: влітку Мінфін направив кілька варіантів перегляду мінімального соцстандарту - з 2,75 тис. грн до 3 тис. грн.

Цього разу фонд турбувало те, наскільки підйомними виявляться ці 3,2 тис. гривень для бізнесу, і чи прораховував Кабмін ризики за рівнем безробіття та впливом на макроекономіку.

 

За оцінками МВФ, інфляція може зрости на 2%. "МВФ рахує в лоб. Вони рахували інфляцію не тільки з урахуванням зростання по бюджетниках, але і по приватному сектору. Але ми виводимо зарплати з тіні, тобто грошової маси не додасться, це ті гроші, які зараз у тіні, тому інфляцію ми не прогнозуємо", - запевнив співрозмовник «РБК-Україна» у Кабміні.

 

"За нашими підрахунками, 3,8 млн осіб отримують зарплату менше 3,2 тис. гривень. З них 1,1 млн осіб - це бюджетники, решта - з бізнесу", - додає ще один чиновник, відзначаючи, що середня зарплата за всіма видами економічної діяльності вище 5 тис. гривень (дані на вересень 2016 року).

 

Видатки бюджету на підвищення мінімальної зарплати становитимуть 28,2 млрд гривень, що буде компенсовано зростанням зборів з ЄСВ, податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку та ПДВ.

 

Частково збільшення надходжень від ЄСВ скоротить дефіцит Пенсійного фонду. З цими розрахунками МВФ вже практично погодився. Але стоїть питання про більш масштабне скорочення навантаження на держбюджет, за рахунок якого покривається дефіцит Пенсійного фонду.

 

"МВФ не проти другого рівня, ми дискутуємо тільки про час його впровадження. МВФ боїться, якщо ми його проголосуємо, то не захочемо далі реформувати "солідарку" і піднімати пенсійний вік, - розповідає джерело в Кабміні, - Але, якщо ми включимо у нього підвищення віку, зміну формули нарахування пенсій, підвищення стажу, вони нам точно будуть аплодувати".

 

Серед напрямів, за якими Україні також необхідно прискоритися - розширення повноважень НАБУ, передача функцій Держфінпослуг НКЦПФР і Нацбанку, надання незалежності правлінню держбанків.

 

Актуальним залишається і питання коригування тарифів на газ і теплову енергію, якщо тарифи на 10% і більше відхиляються від рівня повного покриття витрат.

 
 
 

Стрічка новин