Закриття Ex.ua та Fs.to вказує, що за доступ до культури треба боротися — експерт

Закриття Ex.ua та Fs.to вказує, що за доступ до культури треба боротися — експерт

Припинення роботи сайтів Ex.ua та Fs.to нагадує, що за право на вільний доступ до культури треба боротися. Прогресивні сили в Європі зараз активно намагаються обмежити монопольні права корпорацій, що «володіють контентом». В Україні користувачі також мають створити повністю некомерційні мережі обміну піратським контентом.

 

Таку думку висловив кандидат економічних наук, активіст ГО «Соціальний Рух» Захар Попович.

 

 — Як і за трудові права, за право на вільний доступ до надбань культури треба боротися. Цілком можливо, що ми дуже швидко можемо втратити доступ до якісного кіно, музики і книжок, якщо зараз не зможемо відвоювати наші файлообміники від наступу світової капіталістичної олігархії «власників контенту», — вважає експерт.

 

За його словами, змусити українців платити по $30 за фільм чи наукову статтю означає штучно позбавити більшість з нас навіть гіпотетичної можливості наблизитися до культурного рівня «розвинених європейських країн», до якого ми ніби так прагнемо.

 

— Так звана «ціна контенту», яку нам пропонують сплачувати, насправді є монопольною рентою, тобто визначається виключно тим, скільки можна здерти з користувача, щоб отримати максимальний прибуток та ніяк не пов’язана з видатками на створення культурного продукту, а тим більше винагородою авторів, — вважає Попович.

 

Експерт вказує, що прогресивні сили в Європі зараз активно намагаються обмежити монопольні права олігархів, що «володіють контентом».

 

— В багатьох країнах зараз відмовляють «власникам» у їх претензіях на посилення захисту копірайту. Зокрема, Європарламент відхилив проект договору ACTA. Спроби олігархів внести аналогічні норми до TTIP ефективно блокуються лівими та ліберально-піратськими політичними силами, — зазначає він.

 

За словами Поповича, «Соціальний рух» закликає користувачів не розраховувати на те, що власники Fs.to або Ex.ua знову «владнають справу» з правоохоронними органами, а об’єднуватись і створювати власні повністю некомерційні мережі обміну піратським контентом.

 

Як відомо, Україна стабільно потрапляє у список найбільш піратських країн світу.

 

Втім, навіть серед вітчизняних творців контенту немає єдиної думки щодо шкод або користі піратства. Так, гурт Familia Perkalaba інтерв’ю Соцпарталу наголошував,  що музика має належати всім.  В той же час один з учасників колективу Intelligent Sound Alliance, інтерв’ю якого також розміщено на нашому порталі, радів веденню антипіратських заходів. Втім, музиканти визнали, що частина з них слухає музику Вконтакті, частина якої є піратською, а також те, що купувати треки по європейським цінам українцям наразі не по кишені.

 

При цьому у самій Європі простежується тенденція до «піратства». Так, нещодавно Піратська партія Ісландії зайняла третє місце на виборах.  Також дуже активними є Партія піратів Швеції та Піратська партія Німеччини. Загалом, відповідно до Вікіпедії, офіційно зареєстровані піратські партії є у більшості країн ЄС та в Канаді. У нас також існує Піратська партія України, однак наразі про її діяльність відомо мало.

 
 
 

Стрічка новин