Микола Томенко: Проект Бюджету-2017 – це документ для обраних

Микола Томенко: Проект Бюджету-2017 – це документ для обраних

«Пропонований владою головний фінансовий документ країни на 2017 рік – це бюджет контрастів», – заявив сьогодні в інтерв’ю черкаським журналістам лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко.

 

Зокрема, він звернув увагу на те, що в бюджеті-2017 високопосадовці та чиновники заклали максимальні суми на фінансування своєї діяльності та власних забаганок (починаючи від рекламування своєї діяльності, видання журналів і закінчуючи утриманням мисливських угідь тощо).

 

Для прикладу: лише на президентську установу Державне управління справами (сумнозвісну ДУСю), яка займається забезпеченням матеріально-технічної, соціально-побутової, лікувально-профілактичної діяльності Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, РНБО та інших державних органів, в наступному році виділять з бюджету більше 1,7 мільярда гривень. З них на забезпечення діяльності Президента та його Адміністрації виділять на 212 млн 202 тис грн. більше, аніж у минулому році.

 

Генпрокуратура збільшить своє фінансування, порівняно з 2016 роком, на 1 млрд 345 млн 113 тис грн., МВС – на 4 млрд 943 млн 587 тис грн., Національна гвардія – на 843 млн 799 тис грн., Нацполіція – на 728 млн 791 тис грн., СБУ – на 457 млн 658 тис грн….

 

«Натомість простому народу влада пропонує і далі жити «в умовах АТО» з точки зору повної економії, що означають подальші призупинення соціальних програм і пільг (про що написано у прикінцевих положеннях бюджетного законопроекту), а також «фантастичні» підвищення мінімальних пенсій та зарплат», – зауважив Микола Томенко. Він нагадав, що підвищення розміру мінімальної зарплати у 2017 році планується на 10% – «аж» на 162 грн., а мінімальної пенсії – «аж» на 126 грн.

 

Микола Томенко зазначив, що, як відомо, 20 жовтня, в парламенті вже планується розгляд проекту бюджету на наступний рік у першому читанні. «А тому ще однією особливістю цього бюджету є те, що уряд не спромігся навіть організувати обговорення цього бюджету з обласними, міськими радами. Я вже не кажу про бюджетну дискусію на рівні об’єднаних громад, які вважалися форпостом реформ, оголошених владою», – зауважив політик.

 

«Отож, українці змушені обирати: або черговий рік жити, як в умовах війни (з точки зору економії коштів), або виїжджати на заробітки за кордон. Тим більше, враховуючи, що наші країни-сусіди оперативно розробляють різноманітні проекти працевлаштування української дешевої робочої сили», – зазначив М. Томенко.

 

Він закликав представників місцевого самоврядування активно включитися у бюджетний процес, щоб на етапі його ухвалення у першому-третьому читаннях радикально змінити цей документ і зробити бюджет на 2017 рік бюджетом для громадян України, а не для обраних – представників влади.

 

 
 
 

Стрічка новин