У Черкасах суд заборонив торгувати алкоголем та тютюном вночі

У Черкасах суд заборонив торгувати алкоголем та тютюном вночі

Торгувати після десятої години вечора до восьмої ранку у Черкасах заборонено – як у невеликих магазинах, супермаркетах, так і кіосках, та торгівельних павільйонах.Таке рішення у понеділок, 28 листопада, прийняв Соснівський районний суд під головуванням судді Марцішевської О.М. за адміністративним позовом приватного підприємця Лисак Світлани Василівни до Черкаської міської ради. Приводом судового розгляду стало рішення міської ради про обмеження реалізації алкоголю та тютюнових виробів на території міста Черкаси.

За словами начальника відділу судового супроводу МВК Вікторії Горшанової, відповідно до постанови суду позов задоволено частково. Зокрема, визнано незаконним пункт 3 оскаржуваного рішення, який забороняв із 1 січня 2012 року взагалі торгівлю тютюном та алкогольними напоями у тимчасових спорудах загальною площею менше 30 квадратних метрів. В решті позовних вимог підприємцю було відмовлено.

Тобто, суд лишив у силі пункти рішення міської ради, які стосуються заборони продажу алкоголю та тютюну з 22-ої години до 8-ої ранку: в закладах торгівлі, на території парків, скверів, на території пляжів та в закладах, де надаються платні послуги доступу до мережі Інтернет. Також згідно з цим рішення заборонено торгувати пивом (крім пива у пластиковій тарі), алкогольними, слабоалкогольними напоями та тютюновими виробами у радіусі 200 метрів від місця проведення масових заходів.

Нагадаємо, що підприємець Лисак С.В. вимагала визнати незаконним та скасувати окремі його пункти, щодо заборони продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних та тютюнових виробів під час проведення масових заходів та в закладах торгівлі з 22 години до 8 години та обмеження площі об’єктів торгівлі. Оскільки, мовляв, воно порушує її право на цілодобову торгівлю тютюновими виробами і пивом та завдає їй збитків. До речі, суду були надані довідки про те, що жодному кіоску ПП Лисак не було погоджено режим роботи. Тобто підприємець сама встановлювала час роботи для своїх кіосків. А також, що жоден кіоск ПП Лисак не має дозволів на розміщення тимчасових споруд.

За словами директора департаменту муніципальної інспекції Ольги Швець, на порушників, які й надалі продовжуватимуть продавати тютюнові вироби та алкогольні напої після 22-ої години вечора, очікує адміністративне покарання у вигляді стягнення штрафу (від 850 до 1700 грн.). Зокрема, на найближче засідання адміністративної комісії виноситиметься на розгляд чотири подібні справи.

Що ж до визнання судом протиправним та скасування пункту 3 оскаржуваного рішення, Ольга Владиславівна повідомила, що ще є час оскаржити постанову суду в Апеляційному суді.

Джерело: Офіційний портал міської ради, міського голови та виконавчого комітету м. Черкаси

08.04.2014
 
 
 

Стрічка новин