МОН вимагає від учителів розмовляти державною мовою

МОН вимагає від учителів розмовляти державною мовою

Міністерство рекомендує навчальним закладам активніше проводити культурно-просвітницькі заходи – для популяризації української мови серед учнів та педагогів

 

Міністерство освіти і науки України вимагає від усіх керівників департаментів та управлінь освіти та всіх навчальних закладів України дотримуватися мовного законодавства України та використовувати, як під час викладання навчального матеріалу, так і в особистому спілкуванні, у закладах українську мову. Про це стало відомо з листа Міносвіти, що був опублікований на офіційному сайті міністерства.

"У робочий час у навчальних закладах з навчанням українською мовою науково-педагогічними, педагогічними працівниками та іншим персоналом використовується українська мова, а у навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин поряд з українською мовою – також мова, якою здійснюється навчально-виховний процес у цьому закладі", – мовиться у повідомленні.

Крім того, МОН наголошує, що освітні заклади повинні забезпечити підвищення рівня володіння державною мовою своїх науково-педагогічних та педагогічних працівників.

Як зазначається у листі, загальноосвітнім навчальним закладам при розробці робочого навчального плану на базі Типового навчального плану (без вивчення або із вивченням мови національної меншини, з вивченням однієї чи двох іноземних мов) рекомендується враховувати думки батьків та учнів – широко інформувати їх за допомогою веб-сайту закладу, батьківських зборів, проводити відповідне опитування.

Повідомляється, що навчальним закладам рекомендовано, для популяризації української мови в учнівському, студентському та педагогічному середовищах – активно залучати дітей та молодь до різноманітних навчально-виховних і культурно-просвітницьких заходів.

 

Нагадаємо, раніше Міносвіти вже зобов'язало своїх працівників розмовляти лише державною мовою.

 
 
 

Стрічка новин