Які пільги може отримати багатодітна сім’я?

Які пільги може отримати багатодітна сім’я?

«Яка сім’я вважається в Україні багатодітною?», «Якими пільгами користується така сім’я?», — на ці та інші запитання відповідає начальник відділу персоніфікованого обліку управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Косенко Зоя Володимирівна.

 
У законі «Про охорону дитинства» дано визначення багатодітної сім’ї — це жінка і чоловік, які проживають разом і перебувають у зареєстрованому шлюбі, які виховують трьох чи більше дітей — спільних, або кожного з подружжя від попередніх партнерів. Під цю категорію потрапляють так само одинокі матері, або батьки, які проживають з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховують.
 
Діти, які навчаються в школі, ПТУ або ВНЗ, до закінчення навчання так само відносяться до складу багатодітної сім’ї. Однак, тільки до досягнення ними віку 23 років. Інакше, статус дитини з багатодітної сім’ї діти мають до 18-річчя.
 
Що говорить Закон України «Про охорону дитинства» про пільги для багатодітних сімей?
 
Крім пільг багатодітним сім’ям вони отримують всі види матеріальної допомоги, передбачені законом для сімей з дітьми: допомоги по народженню дитини, по догляду за дитиною до трьох років, малозабезпеченим сім’ям, якщо сім’я відноситься до цієї категорії.
 
Статтею 13 цього Закону передбачено, що батькам і дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення. Зразок посвідчення визначено Постановою Кабінету Міністрів України 03.03.2010 № 209 із змінами і доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 02.06.2010 № 395.
 
Посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї є документами, що підтверджують їх статус і право на отримання пільг згідно із Законом України «Про охорону дитинства» та іншими актами законодавства. Посвідчення видаються безоплатно. Дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видаються з шести років.
 
Пільги
 
50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством;
 
50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання, водопостачання та водовідведення) в межах норм, визначених законодавством;
 
50-процентна знижка вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм;
 
50-процентна знижка вартості палива в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;
 
Абонентна плата за користування квартирним телефоном у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.
 
Пільги щодо плати за користуванням житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива надаються багатодітним сім’ям незалежно від виду житла та форми власності на нього. Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення житла (центральне, газове, електричне), становить 21 кв. метр опалювальної площи на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.

Пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.
 
Проїзд
 
Діти з багатодітних сімей мають право безкоштовно їздити в усіх видах міського транспорту (таксі не входить). А також в водному і залізничному транспорті, автобусах і маршрутках, незалежно від відстані.
 
Здоров’я
 
Діти з багатодітних сімей мають право на:
 
 — безкоштовне оздоровлення та відпочинок за Законом України «Про відпочинок та оздоровлення дітей»; безкоштовні ліки за призначенням лікаря; чергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках, госпіталізації; щорічне обстеження: медичне, диспансеризація, а також повна компенсація витрат на зубопротезування.
 
Освіта
 
Багатодітні сім’ї, які мають більше ніж п’ять дітей, мають додаткові пільги. Діти таких сімей мають пільгові умови на вступ у державні та комунальні заклади.
Також, багатодітні діти звільняються від плати за навчання у вищих закладах комунальної та державної форми власності всіх рівнів акредитації. На умовах, якщо певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони отримують вперше.
 
Податкові пільги для багатодітних сімей
 
На роботах багатодітних батьків дається право на зменшення суми загального податку на зарплату на суму соціальної пільги у розмірі 200% суми пільги у розрахунку на кожного малюка.
 
Також немає оподаткування на благодійну допомогу, яку отримує сім’я, що виховує більше трьох малюків.
 
Відпустка батькам
 
Працюючій матері, яка має більше трьох дітей, є одинокою матір’ю, або чоловікові, який виховує малюка без дружини, додатково щорічно оплачується відпустка протяжністю 10 календарних днів без неробочих і святкових днів.
 
З кожним днем в нашій країні збільшується кількість сімей, які втрачають останні джерела доходів. Масові звільнення, невиплата зарплат і тотальне подорожчання товарів першої необхідності роблять свою справу. Проте, якщо отримати статус малозабезпечених, можна в деяких випадках заощадити кровно зароблені гроші.
 
В Україні малозабезпеченою вважається сім’я, яка з поважних або не залежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижче прожиткового мінімуму для сім’ї. Така норма міститься в Законі «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».
 
Для отримання знижки на оплату за житлово-комунальні послуги, послуги зв’язку, призначення державної допомоги, сім’я повинна звернутися в управління соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання з відповідними посвідченнями.
07.10.2016
Законы
 
 
 

Стрічка новин