Сьогодні в Черкасах – День скорботи за загиблими в Іловайській трагедії

Сьогодні в Черкасах – День скорботи за загиблими в Іловайській трагедії

Сьогодні, 29 серпня, у Черкасах рішенням виконавчого комітету оголошено Днем скорботи за загиблими в Іловайській трагедії.


У цей день будуть приспущені державні прапори з чорними жалобними стрічками на будівлях міста. Також о 10-00 хвилиною мовчання буде вшановано пам’ять за загиблими, інформують у міській раді.

 

Спогади черкащан, які потрапили в “Іловайський котел” – за посиланням.

 

 Іловайська трагедія — епізод війни на сході України у другій половині серпня 2014 року, в ході якого розгорнулися запеклі бойові дії між ЗСУ і підрозділами МВС з одного боку, та озброєними формуваннями терористичної організації ДНР і Збройних сил Російської Федерації з іншого.
 

Українські силовики увійшли в Іловайськ 18 серпня. Вони змогли взяти під свій контроль більшу частину міста, однак після введення регулярних російських військ 23-24 серпня і через дезертирство окремих українських підрозділів 28 серпня іловайське угрупування опинилося в оточенні.

 

29 серпня вночі В.Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні.

 

Насправді путінський “зелений коридор” став для наших військових справжньою дорогою смерті – колони були розстріляні на марші, загинуло багато українських військових. Дані про втрати різняться й по сьогодні: як стверджує начальник Генштабу Збройних Сил України Віктор Муженко, у серпні 2014 року втрати армії становили 427 чоловік, 781 – поранені,  з 21 серпня по 5 вересня 2014 року, зокрема в районі Іловайська, загинули 150 військових, 90 були поранені.

 

Генпрокуратура оперує іншими даними, називаючи від 366 до 500 чоловік загиблих. Вцілілі учасники тих пекельно-серпневих подій називають ще більшу кількість загиблих.

 

Сутичка під Іловайськом стала переломним моментом війни на сході України — Збройні сили України втратили ініціативу на Донбасі та перейшли від атаки до оборони. Важкі втрати спонукали українське керівництво до укладення Мінського перемир’я в рамках контактної групи Україна—Росія—ОБСЄ із залученням представників російських бойовиків.

 
 
 

Стрічка новин