Місто профінансувало перший день лікування для майже 8 тисяч “невідкладних” пацієнтів

Місто профінансувало перший день лікування для майже 8 тисяч “невідкладних” пацієнтів

Середня вартість медикаментів для черкащан, що потрапляють у міську лікарню у невідкладних станах, за першу добу лікування вартує 166 грн.


Про це на вранішній нараді в мерії повідомив директор департаменту охорони здоров’я Олег Стадник.


Стадник зазначив, що попри законодавці гарантії про доступність медицини для кожного, насправді вона такою не є.


– Медична галузь міста ніколи не отримувала достатньої кількості фінансування, і, як наслідок, люди несуть особисті витрати, – сказав Стадник.


Посадовець нагадав, що на початку цього року було ухвалено спеціальну міську програму, яка зобов’язує фінансувати медикаменти для пацієнтів, що потрапляють до медзакладу у невідкладних станах, у першу добу лікування. З міського бюджету на програму було спрямовано 3 млн 600 тисяч гривень.


Він зазначив, що під час впровадження в дію програми фахівці департаменту проаналізували кількість хворих, які минулоріч потрапляли до лікарні – таких 52 тис. пацієнтів, з них 28 тисяч – пацієнти, що були у невідкладних станах. Найбільше таких пацієнтів зверталися у Третю міську лікарню швидкої допомоги, на другому місці – міська інфекційна лікарня.


Олег Стадник заявив, що інформацію про наявність у медичних закладах ліків можна знайти на сайтах медустанов.


– Кожен стаціонарний медичний заклад міста власний сайт. Там людина може побачити і звірити, що її примушують купувати власним коштом, – говорить чиновник. – Інформація є доступною, головне – вміти нею користуватися.


Він також зазначив, що під час отримання коштів на спеціальному документі підписується лікар, а також пацієнт (або хтось із його рідних). Після впровадження програми, міські лікарні вже кілька разів перевіряли. Зокрема, брались до уваги правдивість підпису пацієнтів, правильність лікарського призначення тощо.


За словами Олега Стадника, на сьогодні по програмі профінансовано 2,2 млн грн, витрачено – 1,3 млн грн. За цей час було профінансовано 7 тис. 858 пацієнтів, які поступити в медичні заклади у невідкладних станах. Незабезпеченість до кінця року становить близько 1 млн грн. Посадовець сподівається, що коштів до програми додадуть під час перерозподілу міського бюджету.


Він зазначив, що прогалиною в дії програми є неврахування видатків, які здійснюються на так звані вироби медичного призначення та оперативне втручання.

Джерело: infomist.ck.ua
© infomist.ck.ua

 
 
 

Стрічка новин