Хто має право на достроковий вихід на пенсію за віком

Хто має право на достроковий вихід на пенсію за віком

«Мій чоловік народився 27.06.1957 р., має 42 роки страхового стажу. У лютому 2016-го на підприємстві, на якому він працював, відбулося скорочення чисельності працівників, і його звільнили. Чи має він право на достроковий вихід на пенсію за віком, зареєструвавшись у службі зайнятості?»
Алла, Городищенський район

 

– Із 1 січня 2015 року на підставі норм Закону України від 28.12.2014 р. № 76 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» із Законів України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» та «Про зайнятість населення» виключені положення щодо призначення дострокової пенсії за віком, – розповідає заступник начальника управління ПФУ в м. Черкаси Наталія Сергієнко.

 

– Тобто з 1 січня 2015 року дострокові пенсії особам, з якими трудовий договір розірвано за півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон), з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, зокрема ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності або штату працівників не призначаються.


А отже, Ваш чоловік набуде право на пенсію за віком після досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону, тобто 60 років.

 

 

 

 
 
 

Стрічка новин