Чому Черкаси можуть перетворитися на одну велику парковку?

Чому Черкаси можуть перетворитися на одну велику парковку?

Парковки в Черкасах - проблема такого ж рівня важливості, як і горезвісний ремонт міських доріг. Дві проблеми об'єднує загальна суть - і того, і іншого просто немає. Об'єднують їх і класичні запитання: "Хто винен" і "Що робити?".

 

Саме час знайти вичерпні відповіді на них. Інакше говорити про якийсь розвиток міста буде неможливо, пише Акцент.

 

Геть вибірковість

 

Як спочатку здавалося, нова черкаська поліція, 1 березня приступила до охорони порядку на транспортних магістралях замість загрузлої в корупції ДАІ, чітко вказала на винних. Причому, не в образу буде сказано нашим поліцейським, вони пішли найпростішим шляхом.

 

Не одній мені впало в очі, що під караючий меч поліцейського правосуддя спочатку потрапили найпомітніші черкащани. А чому б і ні, заперечите ви. Адже впевнені в своїй винятковій статусності автолюбителі чомусь вирішили, що їм закон не писаний, і вони мають право і їздити, і паркуватися, як захочеться.

 

Думаю, що в логіці поліцейських все ж був свій зиск - саме наші VIPи через свою звички до вседозволеності, найчастіше порушують правила дорожнього руху, і тому частіше, ніж інші, потрапляють в поле зору правоохоронців.

 

"Під ковпаком" виявилися досить відомі в місті політики, депутати і чиновники. Наприклад, штраф довелося заплатити заступнику мера Черкас Геннадію Шевченко. "Під роздачу" потрапив і відома в місті людина - Роман Діскант. Але найбільш яскравою виявилася історія першого знайомства з новою черкаської поліцією депутата облради Миколи Булатецького. Саме вона і навела на думку про гонитву поліцейських за віп-порушниками, адже кого-кого, а Миколи Булатецького в нашому маленькому місті знають всі.

 

Микола Іванович у властивій йому манері не на жарт розсердився і готовий був скаржитися Авакову на непрофесіоналізм і вибірковість в діях поліцейських. Чи була б Булатецькому відповідь - історія замовчує. Але за непокірність йому довелося не тільки заплатити штраф, а й відвідати наркодиспансер, щоб довести - буйність вдачі аж ніяк не в прийнятому "на груди", а в самій суті його революційної натури.

 

До речі, на бажання поліцейських швидко заробити бали в очах громадськості натякали і інші учасники подібних інцидентів. Правда, серед VIР-персон знайшлися і такі, хто не побоявся визнати свою провину. Як, наприклад, Олександр Рибченко. Його зупинили за те, що він розмовляв по мобільному телефону під час руху. Порушення не заперечував і в груди себе не бив, натякаючи на власну винятковість.

 

Штрафи проблеми не вирішать?

 

Як би там не було, але дії поліції все ж принесли свої результати, які повинні в підсумку привести до спільного знаменника - розуміння всіх і вся, що порушувати правила дорожнього руху не дозволено нікому. І це вже добре.

 

Погано те, що не тільки в порушників справа. Об'єктивно, багато хто з них - без вини винуваті. Адже це не вони не подумали, що робити зі зростаючою кількістю автотранспорту (тільки особистих автомобілів в Черкасах зареєстровано близько 50 тисяч). Чи не вони винні, що в місті давно немає плановості в забудові, і відсутнє бажання змушувати забудовників думати і про паркувальних місцях. Будь-то житловий будинок або черговий ТРЦ. Не провина водіїв, що міська влада відтягують з рішенням кричущих питань: "Як розвантажити від транспорту центр?", "Куди направити транспортні потоки, щоб його розвантажити?", "Куди подіти автомобілі за відчутної відсутності цивілізованих сучасних парковок?». Чи не водіїв вина, що їм доводиться вишукувати місця для паркування у дворах житлових будинків, обмежуючи їх особистий простір і наражаючи на небезпеку. До речі, чомусь ніхто не замислюється ще й над тим, що скоро і такої альтернативи не буде. Адже будь-який ОСББ має право закрити в'їзд у двір для сторонніх, як це, наприклад, давно демонструє ОСББ по Хрещатику, 200.

 

Якщо парковок і паркоматів в Черкасах апріорі не буде, або як і раніше їх буде на всіх не вистачатиме, то об'єктивно одними штрафами, і навіть установкою захисних споруд уздовж всієї інфраструктури (магазинів, розважальних і спортивних об'єктів) проблеми не здолати. Яскравий приклад: пам'ятаєте, як громадськість боролася з "оленями" на бульварі Шевченка? І стовпчиками огороджувала, і плакатами розмахувала, і лайливі наклейки на автомобілі чіпляла. В результаті їх спочатку благородна діяльність виглядала як піар-акція, тому що не мала стабільної послідовності. А головне, не викоренила саме "зло" - парковок як не було, так і немає.

 

Не європейці ми

 

Що ж з усім цим робити? Думаю, не винаходити велосипед, а скористатися досвідом європейських міст. Або буквально пересісти на велосипеди. Головною "месидж" - чим більше преференцій муніципалітет буде віддавати автолюбителям, тим більше ситуація буде ускладнюватися. Це давно усвідомили європейські градоначальники.

 

Нам за їхнім прикладом необхідно по максимуму звільнити центральну частину від особистого транспорту. При цьому залишити преференції для тих, хто живе і працює в центрі. Для інших - організувати платні парковки, які буде обслуговувати виключно комунальне підприємство, а на акумульовані кошти розвивати, в тому числі і паркувальну і велоінфраструктуру. Завести залізне правило: маєш автомобіль - вмій заплатити за паркувальне місце. Розробити прийнятну тарифікацію для тих, кому необхідно припаркуватися на 10-15 хвилин. Все це разом має стимулювати водіїв залишати свої автомобілі на спеціально організованих паркувальних майданчиках далеко від центру міста, а водіїв до того, щоб вони для переміщення використовували велосипед або міський транспорт.

Візьмемо для прикладу кілька європейських міст.

 

У Берліні в центрі припаркуватися неможливо. Для тих, кому необхідно на деякий час залишити своє авто, придумана пільгова тарифікація на період до 15 хвилин в розмірі 0,75 євро. Для інших вартість паркування становить 3-4 євро за годину.

 

У центр Лондона в'їзд машин і зовсім платний. А парковка на вулицях, прилеглих до центральної частини, в середньому становить 4 фунта на годину. Мені можуть заперечити, де, мовляв, в Черкасах, з нашими вузенькими вуличками, можна будувати паркомати і парковки? Примудрилися ж інші європейські міста, причому без шкоди для історичних пам'яток, це зробити!

 

- Якщо немає стратегії розвитку міста, то ніколи не прийде розуміння, як знаходити вихід з ситуації, що склалася з парковками, - вважає колишній член міськвиконкому Анатолій Рекун. - Але ж ситуація ускладнюється з кожним новим відкриттям нового ТРЦ. Ось, наприклад, цілком прогнозований колапс може очікувати городян в районі ТРЦ "Піонер". Очевидно, що заявлені в проекті Аквапарк та інші розважальні принади будуть залучати велику кількість відвідувачів. А ось куди вони будуть ставити свої авто, якщо врахувати, що поруч знаходиться ще і ДК "Дружба народів"?

 

Анатолій Іванович висловив і дуже цікаве спостереження: найбільшим порушником паркування є саме управління МВС в Черкаській області, розташоване на одній з найбільш проблемних автомагістралей міста. Парковка там не відповідає необхідним параметрам і взагалі організована неправильно.

- По суті її там розміщувати не можна було, - вважає Анатолій Іванович. - Припарковані там авто на третину вилазять на проїжджу частину. Якщо хтось повертає в лівий ряд, то що знаходиться, наприклад, в правому ряду автобус не може проїхати. Все це постійно створює напружену ситуацію і часто призводить до утворення "пробок". Самі правоохоронці повинні були б своїм прикладом щось змінити. З іншого боку, є видимі плюси з появою нової поліції. Якщо раніше ДАІ "сиділо в кущах" або відкрито вимагав гроші, то зараз цього немає. Реально стримуючим фактором э присутнысть в місті працюючої поліції. Що стосується професіоналізму, то він прийде з часом.

 

коментар фахівця

Прес-секретар служби черкаської поліції Зоя Вовк:

 

- Робота поліції в перші місяці наочно показала, що штрафи за порушення правил паркування і ПДР - чудовий спосіб поповнення міських бюджетів.

 

У Києві за 4 місяці роботи патрульної поліції було складено 20 тисяч постанов за фактом порушення правил зупинки і стоянки на 5,1 млн гривень і евакуйовано без малого 3 тисячі неправильно припаркованих авто. За цей час власники евакуйованих машин навіть за приблизними підрахунками Самим в бюджет принесли близько 4 млн гривень.

 

А як в Черкасах? З 1 березня по 30 квітня було винесено 1623 постанови та оштрафовано порушників на суму майже 500 тисяч гривень. При цьому штрафи добровільно сплатили 75% порушників (361 тис. 840 грн). Тобто, якщо динаміка порушень залишиться такою ж протягом всього року, тобто реальна можливість поповнити міську скарбницю за рахунок штрафів більш ніж на 5 млн гривень.

 

Висновок напрошується сам собою - як не крути, а для городян дешевше і зручніше користуватися в центрі міста паркоматами, ніж платити штрафи за незаконну парковку. Свого часу, наприклад, "Харковьпаркосервіс" прирівняв до паркоматам касові апарати, що дозволило заощадити гроші на першому етапі організації парковок. Можливо, досвід Харкова міг би стати в нагоді і Черкасам. Тим більше що сьогодні муніципалітет має більший фінансовий резерв за рахунок податку з реалізації підакцизних товарів. Можливо, привчати водіїв до порядку потрібно поступово, організовуючи спочатку безкоштовні, а після і платні місця для цивілізованого паркування. Але вирішувати це повинні самі городяни, а влада - прислухатися до їхньої думки, не забуваючи при цьому, що вона виконавча, тобто живе на кошти платників податків ...

 

 
 
 

Стрічка новин