Заправка авто газом. Переваги та недоліки

Заправка авто газом. Переваги та недоліки

При розгляді питання, яке краще всього пальне використовувати для свого автомобіля – газ або бензин, спершу треба визначитися, про який газ йдеться. Для заправки автомобілів використовують три види газу: пропан, бутан і метан.

 

Останній вид ми відразу відкинемо, так як для установки такої газової установки потрібні спеціальні дозволи, машина дорого коштує, до того ж, знос поршневої системи двигуна від такого пального значно зростає. Для порівняльних характеристик візьмемо пропан, витрата якого нижче, ніж у бутану зважаючи на його щільності.

 

Якщо використовувати газове паливо, то можна помітно заощадити на своїх грошах. Економія приблизно становить 10-15,% ніж у бензину. Це дуже навіть не погана економія грошей, адже газове обладнання, встановлене на машину, окупиться вже після проезженной 15-20 тисяч кілометрів. Так само можна відзначити, що газові заправки розташовані на всіх трасах, як у великих містах, так і на основних великих магістралях. Тому великих проблем з цим виникнути не повинно.

 

Але головним і основним плюсом газу є його екологічність. Вихлопні гази не містять в собі небезпечних сполук свинцю, а вміст CO набагато менше, ніж у автомобіля, який заправлений бензином. Також використання газу продовжує життя вашому двигуну, він буде набагато рівномірніше працювати, масло буде витрачатися менше і як слідство не буде темних утворень від нагару на стінках клапанів і поршнів.

Ще однією перевагою використання газу як палива для автомобіля є безшумна робота двигуна. Таке явище відбувається, тому що відсутня детонація, адже октанове число газу 100 одиниць, що набагато вище, ніж у бензину і дизельного палива. Також більш сприятливі і вихлопи автомобілів працюють на пропані, забруднення повітря при цьому нижче в 2 рази, ніж у бензинових двигунів.

 

У заправки автомобілем газом є і свої недоліки. Головний мінус – це зменшення об’єму багажника (в нього встановлюють газове обладнання). Також газ дуже небезпечний, на відміну від бензину, тому завжди проводите огляд газового обладнання. Тут простіше попередити причину проблеми, чим надалі усунути наслідки.

 

Ще не варто забувати про те, що газ більш схильний вибухонебезпечності. Це приблизно 5-10% у співвідношенні з повітрям. Це не можна створити на відкритому повітрі, і вже тим більше в рухомому автомобілі.

 

Крім цього, газ погіршує характеристики автомобіля. Конкретно падає динаміка їзди і розгін приблизно на 5%. Це компенсується його тривалим витратою. Газ згорає довше на відміну від бензину, тому температура в камері досить висока. У результаті через це на двигунах, які перегріваються приблизно на 5-10%, зменшується ресурс роботи клапанів.

 

Вирішуйте самі, чим краще заправити свій автомобіль, газом або бензином, однак це дуже важливе питання, тому постарайтеся не допустити помилки. Варто подумати, в кінці – кінців, про те, скільки проходить ваш автомобіль в середньому за весь рік. У випадку якщо ви проїжджаєте за рік приблизно 10-15 тисяч кілометрів, то газове обладнання окупиться не скоро.

 
 
 

Стрічка новин