“Щасливу людину ніякий вірус не здолає” – черкаський психолог про паніку навколо “свинячого” грипу

“Щасливу людину ніякий вірус не здолає” – черкаський психолог про паніку навколо “свинячого” грипу

“Інфекції бувають не лише бактеріальними, паніка може передаватися як кашель, як вірус. Щоб не впадати в панічний стан варто мати міцний психологічний імунітет.” – вважає черкаський психолог Віталій Боголій. З ним розмовляємо про загальноукраїнську паніку щодо епідемії так званого “свинячого” грипу.

 

“Врешті-решт, паніка – це нормальна реакція людини на зовнішню загрозу, коли людина не може розібратися реальна вона чи ні. Існує три типи реакції, наприклад на повідомлення про епідемію. Є люди фаталісти, що взагалі не переживають за своє здоров’я. А є “тривожні” люди. Це вони першими одягають маски, біжать до аптек, розмітають ліки, створюють черги. І є середній між цими станами тип – це люди, що реально оцінюють загрозу.”

 

Перед тим як запанікувати, Віталій Боголій радить черкащанам задати собі три запитання:

 

– Чи реальною є загроза особисто для мене?

 

– Як я зазвичай реагую на подібні проблеми?

 

– Який у мене є ресурс і що я робитиму в разі хвороби (чи маю достатньо коштів на ліки, чи маю гарного знайомого лікаря, тощо)?

 

Зазвичай, коли людина тверезо оцінює ситуацію, паніка не виникає.

 

Також психолог радить думати про хороше, адже крім хвороб є зустрічі з друзями, улюблені фільми, прогулянки на свіжому повітрі.

 

“Думайте своєю головою, не втрачайте життєвий оптимізм, не піддавайтесь впливу оточуючих, майте улюблене хоббі і справжніх друзів. Насправді щасливу особистість ніякий вірус не залякає і не здолає.”

 
 
 

Стрічка новин