Голодомор – трагедія, про яку маємо пам’ятати

Голодомор – трагедія, про яку маємо пам’ятати

Голодомор 1932–1933 рр. – штучно організований та умисно підтримуваний тоталітарним комуністичним режимом голод в Україні (а також окремих частинах Росії та Казахстану) з метою придушення антирадянських настроїв та виступів проти колективізації на селі.


Втрати України внаслідок Голодомору склали близько 4,5 млн осіб, з яких понад 3,9 млн – померлими від голоду і 0,6 млн – ненародженими. Понад 90% загиблих були етнічними українцями. За приблизними підрахунками, в нашій області загинуло від Голодомору майже 300 тисяч черкащан, розстріляно в льохах НКВС понад 40 тисяч наших земляків, вивезено на каторгу на Колиму, Соловки близько 2 тисяч родин куркулів.


Визнання Голодомору 1932–1933 рр. геноцидом Українського народу законодавчо закріплено Законом України «Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні», ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 р. Постановою Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 р. Й.Сталіна, В.Молотова, Л.Кагановича, П.Постишева, С.Косіора, В.Чубаря, М.Хатаєвича визнано винними в організації Голодомору.


Так, у четверту суботу листопада в Україні на підставі Указів Президента Л. Кучми № 1310/98 та Президента В. Ющенка № 431/2007 відзначається День пам’яті жертв голодоморів. Щороку Український інститут національної пам’яті пропонує спеціальну тему Дня для підкреслення певного аспекту трагедії Голодомору 1932–1933 рр. Цього року такою темою є «Люди Правди» – особливе вшанування пам’яті людей, які ризикуючи кар’єрою, свободою або навіть життям зробили все, щоб зберегти та поширити правдиві відомості про Голодомор. Гасло заходів 2015 р. – «Щоб світ знав».


Так, учора в Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» відкрилася виставка «Люди правди». Експозиція присвячена саме тим, хто не боявся розповідати правду про жахливий злочин сталінізму.


Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович повідомив, що, згідно з останніми соціологічними дослідженнями, 81% українців вважають Голодомор геноцидом. «Ця величезна цифра свідчить про те, що українська історія, насправді, об’єднує українців. Ця величезна цифра заперечує те, що нібито минуле розділяє нас. Ця величезна цифра, між іншим, заперечує тезу, що нібито російська пропаганда перемагає в інформаційній війні», – сказав Володимир В’ятрович.


З метою привернення уваги світової спільноти до Голодомору, як акту геноциду проти Українського народу, в Україні зняли телевізійний ролик. Він змальовує масштаб трагедії промовистими цифрами: у пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирало 24 людини, щогодини – 1440, щодоби – 34 560. За короткий проміжок часу Москва вбила 4 з половиною мільйони українців. Наталка Попович повідомила, що цей ролик буде передано усім посольствам України у світі.


Радник Глави АПУ попросила українців о 16-й годині в суботу, 28 листопада, засвітити свічки пам’яті. «Ми просимо також медіа, всі радіостанції, всі телеканали о 16-й годині в суботу вшанувати жертв Голодомору хвилиною мовчання», – сказала вона.

27.11.2015
Общество
 
 
 

Стрічка новин