В ОДА обговорили питання гендерної політики та протидії торгівлі людьми

В ОДА обговорили питання гендерної політики та протидії торгівлі людьми

Із цією метою в обласній адміністрації зібралися члени Ради ОДА з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми.


Про це повідомляє прес-служба ОДА.


Заступник голови – керівник апарату ОДА Віталій Коваль зазначив, що торік у листопаді адміністрацією було затверджено план роботи Ради, згідно з яким організовано проведення ряду заходів.


Проблема торгівлі людьми, на думку Віталія Коваля, спровокована у нинішніх життєвих умовах підвищенням мобільності населення, доступом до Інтернету, який неможливо проконтролювати, трудовою міграцією. При цьому слід враховувати й те, що маємо в державі непідконтрольну прифронтову територію.


– Предметом торгівлі можуть бути особи незалежно від віку, статі, соціального положення, – підкреслив Віталій Володимирович. – На жаль, людина навіть не завжди може повністю усвідомлювати, що її експлуатують. Тому в рамках Закону України «Про протидію торгівлі людьми», ми, як органи влади, спільно з громадськістю, маємо реалізувати основні завдання, зокрема з обізнаності населення про причини, ймовірні ризики та наслідки такої ситуації.


Окрім того, Віталій Коваль повідомив про те, що в країні діє відповідна Державна програма про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2016 року. Одними з активних учасників її реалізації є Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, їхні структурні підрозділи в районах і містах спільно з громадськими організаціями. Зокрема, на Черкащині зареєстровано 13 жіночих організацій, а саме: «Славія», «Спілка жінок України», «Черкаський жіночий центр» та інші.


Юлія Саченко, експерт-тренерка з Міжнародної Компанії А21 Україна, яка завітала до Черкащини, презентувала досягнення організації та поділилася досвідом у сфері попередження та протидії торгівлі людьми: «Компанія А21 вже реалізує свою діяльність в 9 країнах світу, – зазначила пані Юлія. – Тренінгове заняття для молоді «Попередження та протидія торгівлі людьми», яке проведемо в Черкасах, стане гарним початком співпраці та надасть для його учасників необхідний об’єм знань у цій сфері».


За словами тренерки, починаючи з 1991 року, в Україні понад 120 тисяч громадян постраждали від торгівлі людьми (у світі ж 27 млн людей перебуває в рабстві), а з 2012 по 2014 рік нараховувалось близько 40 тисяч постраждалих українців.


– Варто зауважити, що більшість із цих людей – молодь від 18 до 35 років. Зауважу, що в світі середній вік потерпілих сягає 13-14 років. Більше того живу людину можна купити чи продати лише за 90 дол. США, чи й того менше.


Продовжуючи думку, вона наголосила, що в Україні статус потерпілих від торгівлі людьми отримали 94 особи, а в 2015 році – 13. Також вона закликала присутніх до співпраці – з метою попередження в Україні такого явища, як торгівля людьми, адже на сьогодні ця проблема посідає другу сходинку в рейтингу найнебезпечніших.


Натомість про перспективні європейські гендерні практики розповіла голова жіночої організації «Славія», експерт гендерних проектів в області Юлія Гончар. Вона зауважила: «Нині серед основних світових тенденцій з досягнення гендерної рівності є протидія насиллю та дискримінації; боротьба з гендерними стереотипами; збільшення політичної активності і представництва жінок; зростання економічного впливу й участі жінок; досягненню балансу між роботою та родиною».


По завершенню засідання Ради начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА Максим Зеленський наголосив на тому, що Черкащина готова всіляко допомагати організаціям та сприяти їх діяльності. А ще закликав експертів до співпраці, зокрема через участь в проектах та програмах.

Автор Галина Березенко

 

 
 
 

Стрічка новин