Мобілізація по-українськи: добровольці і «ухилісти»

Мобілізація по-українськи: добровольці і «ухилісти»

Київ – В Україні триває третя хвиля мобілізації у військо. У громадській раді при Міністерстві оборони говорять про плани на 50-60 тисяч мобілізованих, у той же час у Генштабі цифр не називають, але говорять, що, можливо, потребуватимуть менше вояків, аніж планували раніше. Призов юнаків призупинений, однак продовжують набирати добровольців.

Із одного з районних військкоматів у Києві час від часу виходять люди. Частина з них прийшли сюди за довідками, частина – проходити медкомісію третьої хвилі мобілізації.

Один із них називається Андрієм. Каже: повістку не отримував, прийшов перевірити і оновити дані в особистій справі. Раніше не служив, закінчив військову кафедру.

«Щоб добровольцем іти, я не писав заяву, тому що у мене сім’я, дитина. Якщо буде повістка, виклик, то я, звичайно, піду служити», – розповідає він.

Іще один Андрій говорить, що служив і повістку отримав: «Прийшов проходити медкомісію. А там неясно, візьмуть чи не візьмуть».

Також в українські батальйони продовжують записуватись добровольці. Зокрема, киянин Олег Магалецький днями вирушить на Схід, щоб долучитись до батальйону «Айдар». Каже: планував поїхати вже давно, не міг через роботу ­– у чоловіка власний бізнес, на нього працює кількадесят людей. Зараз Олег збирає собі спорядження.

«Айдар» – це такий батальйон, який надає добровольцям тільки зброю, форму, взуття, бронежилет, каремати, спальники все треба мати із собою своє. Зі мною їде ще два моїх товариша. Дуже вдячний всім, хто нам допомагає. Нам фактично пів Києва шукає оці речі», – розповідає він.

Міноборони раніше оголошувало, що третя хвиля мобілізації охопить всю Україну – пропорційно всі області. Під параметри цієї хвилі мобілізації загалом підпадає близько мільйона українців, однак відберуть близько 60 тисяч, розповідає заступник голови громадської ради при міністерстві, політолог Руслан Бортник. Різниця може стати простором для корупції, застерігає він.

«Не у всіх областях є можливості фінансування цього призову, давайте відверто казати. Ці люди будуть представляти Центральну Україну, Західну Україну, частково – Північну Україну. Тому що влада розуміє, і ми повинні чесно про це казати, що призов на Півдні і на Сході обмежений», – додає політолог.

Також імовірно, третьою хвилею мобілізація не обмежиться, зауважує Бортник. За його словами, якщо будуть подальші хвилі, то загалом можуть мобілізувати не менше 5-7 мільйонів українців. Водночас, голова Генштабу Віктор Муженко в інтерв’ю «Новому времени» зазначив, що мобілізація потрібна, але у меншому за декларований обсязі, тому, швидше за все, зрештою мобілізують менше людей, ніж заплановано.

Зараз люди потрібні для доукомплектації уже наявних військових частин, зокрема, в тилу, говорить працівник ужгородського військкомату Сергій. Потрібні люди, які вміють водити і обслуговувати різну військову техніку, та, наприклад, фельдшери, каже він. За словами працівника військкомату, зараз люди в Ужгороді проходять медичні огляди, ще нікого у цю хвилю не мобілізували, особливо – «знявши із потяга».

Тим не менш, у низці українських міст відбувались акції протесту проти додаткової мобілізації.

І щодо явки, яку зараз фіксують на медкомісіях, то вона не дуже висока, визнає Сергій.

«З десяти може і вісім ухилятися, то раз на раз не приходиться», – зауважує він.

Заступник військового комісара у Харкові Юрій Калгушкін заявив, що загалом із травня по липень без поважної причини у тамтешній військкомат не з’явилось близько трьох тисяч осіб. За неявку на медкомісію передбачена адміністративна відповідальність, але якщо людина, яку вже відібрали у команду, не приходить на відправку, їй може «світити» тюремний строк до п’яти років.

Водночас, учасникам бойових дій держава обіцяє в подальшому пільги. Однак у випадку, якщо у військового або вояка Нацгвардії неправильно оформлені документи, участь в АТО доведеться доводити через суд, говорить адвокат Микола Сірий. За його словами, доказом у суді можуть бути свідчення однополчан, фотографії і матеріали у пресі за участю солдата.

Анастасія Москвичова

 
 
 

Стрічка новин